Se hela inslaget här

Eva Axelsson driver en jordgubbsodling utanför Norrköping och har nyligen fått ta emot sina polska arbetare.

- Det här är proffs som har jobbat hos mig under flera år. Det känns väldigt skönt att de har kommit, säger Eva i inslaget.

I studion var Anna Karin Hatt, LRFs vd, och förklarade varför det är så viktigt med den utländska arbetskraften och att LRF nu hoppas att fler upptäcker att det gröna näringslivet är en framtidsbransch.

Meningsfullt och hållbart arbete

- Vill man jobba ute och nära med naturen så är det här rätt bransch. Visst, det är fysiskt krävande men det är också meningsfullt och hållbart. Då är man också med och säkrar den svenska hållbara livsmedelsproduktionen. Vi jobbar tätt med Arbetsförmedlingen för att komplettera med varslade och arbetssökande, sa Anna Karin Hatt.

LÄS MER: Snabbutbildning ska råda bot på personalbrist

På frågan om det är lönen som gör att det saknas inhemsk arbetskraft är svaret nej.

- Det är avtalsenliga löner. Problemet, historiskt, är att det är säsongsarbete från nu till oktober ungefär, som arbetsgivaren kan erbjuda jobb.

Risken: Maten ruttnar på fälten

Vad är då risken om inte företagen får tillräckligt med arbetskraft?

- Jordgubbarna ruttnar på fälten. Vi får inte ut maten på hyllorna. Och det handlar oclså om lantbruksföretagens framtid.

Kommer det leda till prishöjning?

- Ska vi öka livsmedelsproduktion, måste konsumenterna vara beredda att betala de mervärden som krävs. Vi producerar på ett hållbart sätt med låg antibiotika och lite växtskyddsmedel till exempel. Vi kan öka vår livsmedelsproduktion förutsatt att bondens ekonomi går ihop.

LÄS MER: "Att jobba i lantbruket borde kunna bli drömjobbet"

LÄS MER: 12 andra inslag om böndernas situation