Covid-19-pandemin har gjort att vi är i den största samhällskrisen sedan andra världskriget. Det finns en risk att det snart märks i butikshyllorna.
- Vi importerar mycket grönsaker och nu är sparrisodlarna i Tyskland oroliga för sin skörd. Det gäller hela Europa och även Sverige. Jag blir inte förvånad om vi ser brist på grönsaker under hela säsongen, säger Åsa Odell.

Att Sverige endast har en självförsörjningsgrad till 50 procent, till skillnad från Finland som ligger på 80 procent, ser hon som ett stort underbetyg för den politik som har förts i Sverige under flera decennier.

600 000 hektar åkermark står obrukad

- Sveriges politiker måste jobba mer långsiktigt, vara konstruktiv inom jordbrukspolitiken och utveckla ljordbruket i stället för att jobba för att minska det. Vi har 600 000 hektar åkermark som inte brukas. Det är resursslöseri och leder till en avfolkning av landsbygden. Vi borde ha full kapacitet, inte minst med tanke på den ökade efterfrågan av livsmedel i världen. I Sverige har vi bra försutsättningar för att producera mat, säger Åsa Odell.

LÄS MER: Svensk matjord allt bördigare - men hotas av kommunernas byggplaner

I programmet tas det upp ett exempel om potatisproduktionen i Norrbotten. Sedan 1980-talet har två tredjedelar av produktionen försvunnit.

- Bristande lönsamhet har lett till var vi är i dag. Vi har högre avgifter (än i andra länder), högt skattetryck och krångligt regelverk. Det kan ta flera år att bygga djurstall, säger Åsa Odell.

Viktigt med långsiktiga beslut

- Dessutom måste det tas politiska långsiktiga beslut och vi måste få försörjningstrygghetsperspektiv på energipolitiken. Förutsättningarna för biogas och etanol har ändrats hela tiden och det skapar stor osäkerhet hos investerarna. Nu står vi inför vårbruket och det är ju viktigt att transporterna fungerar. Får vi inget utsäde så blir det ingen skörd, säger Åsa Odell.

LÄS MER: EUs jordbrukspolitik en av de mest lyckade

I programmet får man också möta gurkodlaren vid Torne älv som funderar på att börja odla chili, bonden på Gotland som odlar bananer och lantbrukarparet som driver ett fossilfritt lantbruk.

Oro för brist på säsongsarbetare

Just i dag ser dock läget stabilt ut för det svenska lantbruket.

- Men vi ser stor oro för att få säsongsarbetare som kan plantera och skörda. Nu jobbar vi tätt med Arbetsförmedlingen för att kartlägga behovet på regional nivå. Dessutom har vi startat en snabbutbildning för permitterade inom bland annat serviceyrken som flygpersonal och hotell- och restaurangpersonal.

Lyssna på hela inslaget här

LÄS MER På lrf.se/hallbarhet kan du se föreläsningar, få svar på de vanligaste frågorna och läsa in dig mer om LRFs hållbarhetsmål