Drömmen för oss bönder är att hela samhället börjar se oss som de vi är. En livsviktig och spännande framtidsbransch som leder utvecklingen mot det hållbara samhället. 

---

Att jobba inom det gröna näringslivet borde kunna bli drömjobbet för alla unga svenskar. Inte minst de som har hälso- och träningsintresse. Du blir en viktig del i att förvalta vår natur och bidrar till ett hållbart samhälle. Efter ett dagspass behöver man inte ägna fritiden i gymmet.  

Tyvärr vittnar många lantbruksföretag om att svenska arbetssökande har svårt att hitta motivationen. En del har praktiska utmaningar, då körkort är ett måste för att ta sig till våra lantbruk och trädgårdsodlingar.

Ofta kommer personalen en dag eller två, sedan är orken och även viljan slut. Här skiljer sig den utländska säsongspersonalen från oss svenskar.

De är yrkeserfarna, jobbar oerhört professionellt under hela säsongen och återvänder gärna år efter år. Det skapar en väldig trygghet för arbetsgivarna inom det gröna näringslivet. Vi måste kunna lita på att jobbet görs varje dag. Naturen och djuren väntar inte. 

---

Att driva företag inom lantbruket innebär långsiktig planering för att anpassa sig till försäljningskraven. Att odla eller föda upp djur innebär stora investeringskostnader.

Att då chansa på att det dyker upp intresserad personal under säsong är inget alternativ. Grönsaker som inte plockas innebär stora ekonomiska förluster som riskerar att knäcka företaget.

 

Vi bönder hoppas nu på två saker:

1. Att intresset för vårt fantastiska yrke växer bland unga i Sverige. Att arbeta med naturens växlingar och producera hållbara och miljövänliga livsmedel är fantastiskt.

2. Att regeringen, i väntan på detta, bidrar till att alla konsumenter får fantastiska svenska primörer i vår och sommar genom att säkerställa att den utländska arbetskraft som redan fått arbetstillstånd verkligen släpps in av vår gränspolis.

Läs hela debattartikeln här

ENTREPRENÖRENS REAKTION I DAGENS INDUSTRI: Det duger inte att låta ungdomar, långtidsarbetslösa och andra vänta på ett jobb som är lagom ”chill” eller på något annat sätt ska passa in i en livsstil som inte är tillräckligt flexibel för en tid då vi alla behöver ta i lite extra.