Folkrörelseutvecklingsenheten har under hela hösten jobbat intensivt med den digitala omställningen i lokalavdelningarna. Och det har gett resultat. I dag har 151 av höstens 550 årsmöten avverkats, i helgen ytterligare 50 och om en vecka är två tredjedelar av mötena avklarade.

"Extra viktigt med lokal närvaro"

- Efter senaste covid-19-restriktionerna kände vi att den lokala närvaron blir extra viktig. Vi har ett jättefint samarbete internt med Utskick & Layout och regionernas lokalavdelningsansvariga gör en heroisk insats. De ringer, sms:ar, mejlar och bjuder in till Teamsutbildningar. De skuggar årsmötena så att det går rätt till och stöttar hela vägen med allt som behövs, säger Anna Iwarsson.

60 procent av mötena planeras eller har varit digitala och hittills har endast 18 lokalavdelningar aviserat att de vill skjuta upp sitt årsmöte eller ställa in.

- Vi fortsätter att jobba med att informera om betydelsen av årsmötena. I förrgår var det 100 avdelningar som inte hade bokat någon tid för sina årsmöten, men på ett par dagar minskade den siffran till 80. Vi hoppas att den siffran minskar ytterligare. Det är en fantastisk energi i regionerna så det känns riktigt bra, säger Anna Iwarsson.

Så fixade de smörgåstårtan

Men hur går det med smörgåstårtan när man har ett digitalt årsmöte, kanske någon undrar.

I Södra Vätterbygden, som har 400 medlemmar, löste man det genom att alla deltagare fick hämta upp sin portionsbit på ett församlingshem eller bygdegård. Läs mer om det här.

LÄS MER: Vanligaste frågorna inför lokalavdelningarnas årsmötenen