23 procent eller 0,4 kg CO2-ekvivalenter. Så mycket kan du minska din klimatpåverkan om du väljer att lägga svensk mat på din julltallrik istället för importerad. Ann-Kristin Sundin, nutritionist på LRF Mjölk, har räknat på två tallrikar med julmat: en med traditionell julmat gjord på svenska råvaror och en med traditionell julmat gjord på importerade råvaror (mjölken är svensk).

Tallrikarna innehåller lika mycket näring och energi, men klimatpåverkan från den svenska traditionella jultallriken är 23 procent lägre än den importerade.

– De här jultallrikarna visar hur enkelt det kan vara är att bidra till en bättre miljö, samtidigt som man äter både gott och nyttigt, säger Anki Sundin.

Miljöarbetet har gett resultat

Siffrorna visar att de svenska böndernas långvariga miljöarbete har givit resultat. De är duktiga på att sluta kretsloppen på gården och samtidigt få fram ett bra livsmedel. Svensk mjölk har till exempel 60 procent lägre klimatpåverkan än genomsnittet i resten av världen och 30 procent av naturbetesmarken betas av kor av mjölkras, vilket bidrar till viktigt biologisk mångfald.

Att äta svensk frukt och svenska grönsaker istället för importerade är också ett effektivt sätt att minska sin klimatbelastning. Klimatavtrycket för importerad frukt är i genomsnitt tre gånger så stort som för svensk frukt. Samma sak gäller för importerade salladsgrönsaker.

Svensk frukt och grönt

– Det finns så många goda julrätter som är anpassade till svenska råvaror i säsong, som till exempel grönkål och brysselkål, säger Elin Windfäll, LRF Trädgård. För att inte tala om svenska äpplen som passar som både efterrätt och som inslag i en matig sallad!

LÄS MER: Så här gjordes beräkningen