De senaste tre åren har granbarkborren dödat 18 miljoner kubikmeter gran. Det motsvarar virket på ungefär 400 000 lastbilar med släp och 8 miljarder kronor i virkesvärde. De värst drabbade områdena är Skåne, Halland, Västra Sverige, Sydöstra Sverige, Jönköping, Östergötland, Södermanland, Örebro och Mälardalen. 

Kunskap är ett måste

För att öka skogsägarnas kunskaper om barkborrar inför årets angrepp, arrangerar projektet Stoppa borrarna en vecka fylld av seminarier och föreläsningar. Granbarkborreveckan hålls den 3–7 maj och är en gemensam satsning inom projektet Stoppa borrarna där LRF är med och Skogsstyrelsen är huvudansvarig.

- Som skogsägare måste du ha rätt kunskap för att kunna skydda skogen från barkborrareangrepp och göra rätt om du ändå drabbas. Det här är ett perfekt tillfälle att lära mer och ställa frågor även om sådant som angrepp i skyddad skog, säger Sofia Backeus på LRF Skogsägarna.

Digitala seminarier - gratis

Under Granbarkborreveckan anordnas digitala seminarier både dag- och kvällstid. Experter från myndigheter, skogsbolag, skogsägarföreningar och privata aktörer berättar om allt ifrån hur granbarkborren bekämpas till hur du kan ta hjälp av hundar för att upptäcka nya angrepp.

En av dagarna anordnas ett seminarium där man kan ställa frågor om granbarkborre i skyddad skog och få svar direkt från myndigheternas och skogsbrukets experter.

Missa inte tillfället att få veta mer för att kunna skydda din skog!

Här finns schema för hela Granbarkborreveckan.

Lär dig mer med filmer 

Film: Så här förebygger och bekämpar du granbarkborren

Film: Granbarkborren - från svärmning till vintervila