Hur är läget?
– Bra tack. I mitten av april deltog svensk polis i en europeisk insats mot internationella brottsnätverk. Då hittades bland annat 30 GPSer från lantbruksfordon. Det var ett resultat av vårt ökade samarbete mellan polismyndigheterna i Europa.

Hur ser stöldtrenden ut på våra gårdar?
– Under corona och med stängda gränser sjönk antalet brott. Men nu när gränserna öppnas igen så lär nog brotten öka.

Vad är ligorna ute efter?
– Framför allt GPS-sändare och mottagare samt kemiska produkter. Godset är litet men betingar ett stort värde. Även hela traktorer är stöldbegärliga men det kräver lite mer av gärningsmännen.

Vad är dina bästa tips för att undvika brott?
– Var rädd om din utrustning. Lås gärna in den, sätt upp övervakningskameror och larm. Dessutom vill vi att du har ordning på serienummer och tillverkningsnummer. Det är viktigt att vi får den infon
vid en polisanmälan. Då registreras det i vårt internationella register och det blir lättare att bevisa att just de här sakerna stulna och att ägaren kan spåras.

Om man en gång haft inbrott, vad är sannolikheten att tjuvarna kommer igen?
– Stor, tänk svampställe. Har du hittat ett bra ställe så kommer du dit nästa år igen. Ligorna vet ju att du skaffar ny utrustning.

Varför får ni aldrig fast ligorna?
– Jo, men det får vi. Det grips personer som lagförs för stölderna. Men det finns många fler gärningsmän så när vi väl tar en liga så kommer det ofta nya individer och tar över den uppbyggda logistiken i deras affärsplan. Med ökat polissamarbete över gränserna och tullens ökade befogenheter så blir vi ännu effektivare i kampen mot kriminaliteten.