– Tävlingen sprider inspiration och förebilder, och inte minst affärskontakter. Årets kriterier anknyter till de svenska och nordiska mervärdena som vi behöver ta väl vara på, säger Lena Åsheim som sitter i den svenska juryn och också är ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse och ordförande i branschrådet Lokal mat och dryck.

Från råvara till företag

Internationellt sett håller nordisk mat mycket hög standard och kvalitet. Konkurrensen mellan de nordiska länderna är dessutom hård. Det handlar om att kunna uppmuntra och visa upp de bästa producenterna, kommunikatörerna eller destinationerna för nordisk mat.

– Embla är ett spännande sätt att lyfta svenska matentreprenörer. Personer eller företag som driver utveckling av råvaror, olika kvaliteter eller kanske hela måltiden. Dessa har vi många av i LRFs medlemskår, innovatörer som utvecklar råvaror till livskraftiga företag, det tycker jag är imponerande, säger Lena Åsheim.

Nominering hela oktober

Hon, och Embla Food Awards, uppmuntrar nu alla i Sverige att nominera kandidater till de olika priserna. I mars 2022 sker prisutdelningen i Oslo.

Nominera dig själv, en kollega eller en förebild. På webbplatsen emblafoodaward.com är det öppet för nomineringar den 1 oktober till 31 oktober i följande kategorier:

  • Nordisk livsmedelsproducent
  • Nordisk matföretagare
  • Nordisk mathantverkare
  • Nordisk matkommunikatör
  • Nordisk mat för många
  • Nordisk matdestination
  • Nordisk mat för barn och ungdom

Kriterier som kommer att användas är exempelvis hållbarhet, originalitet, ärlighet och spårbarhet, ursprunget till det nordiska köket och matkulturen.

Svensk jury utser Sveriges kandidater

Den svenska juryn kommer att utse kandidater från Sverige och de presenteras i mitten av december. Sveriges jury består utöver Lena Åsheim av Lena Johansson, politisk chefredaktör för Land Lantbruk och Land Skogsbruk, och Fredrik Eriksson, kock som driver Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum.

Embla Food Awards är grundat av de nordiska lantbruksorganisationerna, med stöd av Nordiska ministerrådet och är en del av Ny nordisk mat. Prisutdelningen i Oslo den 11 mars 2022 blir det tredje Embla Food Award.