Skurups kommungrupp valde att vara med på LRFs aktivitet med att laga mat. Vi bjöd in vår näringslivsstrateg Henrik Lundblad.

Vi möttes på Toftebo kalkon och där tillagades en fantastiskt god pizza med svenska råvaror, och så mycket lokalodlat vi kunde hitta. Kalkonen på pizzan kom från Toftebo, lök från samma plats och mixad sallad från Little Gardens. Till efterrätt serverades en kaka på potatis från området. Vi serverade dryck från närområdet, cider från Sövde musteri och lättöl från Hönsinge bryggeri.

Under ett nära samtal lyfte vi närproducerade livsmedel, men också möjligheterna att leva och verka på landsbygden. Företagande diskuterades och det hållbara, vi kan inte bara driva företag utan det måste också vara lönsamt. Så vad som är lönsamt, och hur det blir det var det en diskussion kring. Restauranger har öppet endast under sommarsäsong. Är det så att den lokala befolkningen gynnar det som finns nära? Vi nämnde att man nog i många fall är lite hemmablind.

Henrik lyfte vad som är på gång i kommunen och som skulle kunna gynna och inspirera till företagande. Boendefrågan togs upp då det under sommarsäsong är fullbelagt på befintliga boenden. Finns det möjligheter att på gårdar, som står med tomma ytor, skapa fler boenden?

Vi skulle vilja sammanfatta vår matlagning som kontaktgivande och en kväll för att se på landsbygdens möjligheter.  

Vi har en god kontakt och ser fram emot att jobba vidare tillsammans!

Emelie Nilsson
ordförande LRF kommungrupp Skurup

Foto: Christina Rosén