Priset skulle egentligen delats ut under Sörmlandsdagen förra sommaren, men pandemin kom i vägen och evenemanget ställdes in. Prisutdelningen har sedan flyttats fram, men genomfördes tillslut med uppvaktning hemma på gården av LRFs ordförande Johan Lagerholm och Elisabeth Hellman från Länsförsäkringar, de två organisationer som står bakom utmärkelsen. Trots förseningen vill vi nu uppmärksamma våra pristagare Maria och Anders.

På gården, där de bedriver ekologisk produktion, finns cirka 300 mjölkkor och lika många rekryteringskvigor. Kjulsta hamnade i topp över landets högst avkastande ekologiska besättning 2020. 

- Vi jobbar mycket med djurhälsa, och det är roligt när det ger resultat, säger Maria.

De har VILA – villkorad läkemedelsanvändning, så veterinär besöker gården varje vecka. De DNA-testar också alla kvigor och har en avelsrådgivare som bedömer exteriör och mjölkbarhet. Till odlingarna anlitar de en växtodlingsrådgivare.

- Det är många personer som finns bakom vårt företag. Vi tar mycket hjälp för att det ska bli så bra som möjligt, berättar Maria.

I företagandet har Anders och Maria olika ansvarsområden. Hon har särskilt ansvar för det som rör djuren och han odlingen och generella företagarfrågor.

Gården är en släktgård på Anders sida. Det var hans farfar som köpte den på 50-talet. Fadern tog över på 70-talet och har utvecklat mjölkgården mycket under sin tid. 1992-93 gjordes en stor investering i ny ladugård och djurantalet växte från 70 uppbundna kor till 160 i lösdrift. Samtidigt var det bankkris och höga räntor, ett tufft ekonomiskt läge.

2010 tog Anders över som ägare efter att ha jobbat hemma i fem år. De senaste fyra åren har Maria jobbat heltid i företaget. Totalt läggs omkring 16 000 arbetstimmar per år inklusive anställda. Utöver det köper de in olika tjänster.

- Allt kretsar kring djuren som får väldigt stort fokus, men det gör att det blir bra resultat, säger Anders.

I odlingen prioriteras vall och höstsäd för foderspannmål och halm.

- I år provar vi åkerböna för första gången för att ersätta inköpta proteingrödor. Vi har haft tur med vädret, än så länge ser de jättefina ut, berättar han.

2016 investerades det i bevattningsmöjligheter till vallarna och beten, vilket med facit i hand har varit till nytta och väldigt värdefullt de senaste åren när det varit torrt.

- Vi har förhållandevis liten areal till djurantalet, så det är ett försök att optimera de tillgångar vi har.

När nya arrenden eller skötselavtal dyker upp i närheten försöker de öka brukningsarealen. 2017 valde de att satsa på eko.

- Det känns helt rätt med eko så som vi är placerade och det passar bra för mjölkproduktionen.

- Vi jobbar hela tiden med att utveckla gården och gör lite hela tiden när det kommer till investeringar, berättar Maria.

De har också satsat på solceller. För framtiden är nya stallar på gång. Idag mjölkas korna i mjölkgrop, men Anders tror att det nog kommer bli robotar i framtiden, kanske om cirka fem år.

- Det är en balansgång att gasa lagom och hålla sig på banan i branschen när marknad och omvärld svänger. Vi har hittills fångat möjligheterna med en viss del tur, avslutar han.


Motivering:
Maria och Anders är duktiga och drivna mjölkföretagare. De har en högavkastande Krav-produktion och utvecklar hela tiden gården med en strävan om att bli ännu bättre. Bland annat har de investerat i en bevattningsanläggning och satt upp solceller. Maria är aktiv på sociala plattformar där hon delar med sig av verkligheten och vardagen i en mjölkproduktion till allmänheten.