- Ja det är helt fantastiskt, säger Rose-Marie Winqvist på LRF Jönköping & Sydost. Det var en sådan stämning och det var så mycket folk och utställare i år att jag aldrig hade kunnat tänka mig det. Mjölkprovningen är en stående succé och att vi har fått prata smak, mjölkkor, foder, bete, näring och allt som rör mjölk med så många människor är så viktigt för våra gröna näringar!

Handelsplats med anor

Hamnområdet i Mörbylånga har en lång tradition som handelsplats för bönderna på södra Öland och när den nya hamnen byggdes i slutet av 1800-talet fick byn ett stort uppsving. Genom generationers jordbruk på ön är detta unika odlingslandskap ett av Sveriges 15 världsarv.

LRFs Osfestival pågick under fredagen och lördagen och hela hamnområdet var dekorerat i ostens och skördefestens tecken. Gula ensilagebalar hade fått ritade ”hål” likt stora ostar och pumporna gav verkligen en skördelik stämning där de prydde de stora rundbalarna med halm. I de enorma byggnaderna hade över 30 matmakare byggt upp sina montrar men godsaker, som fick besökarnas smaklökar att fira triumfer. Det var ostar av alla de slag; färska, lagrade, mjuka, hårda och de var tillverkade av både ko, får och getmjölk. Som vanligt var ostkakan en av de mest populära produkterna och för de som ville uppleva historiens vingslag fanns det även kalvdans (en slags stelnad mjölk gjord på den första råmjölken från kon). Över 15 000 besökare kom under de två dagarna!

900 besökare provade mjölk

I ett av tälten på festivalområdet genomfördes en mjölkprovning av fyra olika sorters mjölk tillsammans med lokala mjölkproducenter. På plats fanns även näringsexpert Ann-Kristin Sundin från LRF Mjölk som guidade de över 900 mjölkprovarna till nya kunskaper om näringsinnehållet i mjölk och hur saker som foder, väder och olika koraser påverkar mjölkens smak och näringsinnehåll.

- Ostfestivalen är LRF Jönköping & Sydosts utan tvivel största konsumentaktivitet och ligger väl i linje med den livsmedelsstrategi vi har i alla våra fyra län Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Blekinge. Det är viktigt att vi är med och lyfter den småskaliga livsmedelsproduktionen i vår del av landet. Det är ju inte för intet Kalmar-Ölandtrakten kallas för Sveriges Provence. Vi har goda förutsättningar för livsmedelsproduktion och det lokala och närproducerade blir ännu viktigare i helheten, säger Karin Eickhoff, regionchef för LRF Jönköping & Sydost.

"Föräldrafri zon" i Ostlabbet

Till nästa år kommer projektgruppen för LRFs Ostfestival att fokusera på att utveckla vissa koncept såsom Ostlabbet, som leddes av Auni Hamberg.

- Meningen var att barnen på egen hand skulle få chansen att uppleva ost och testa sina smaklökar genom att smaka, lukta och känna på olika typer av ostar, men det blev så populärt bland de vuxna att barnen inte riktigt fick plats.Vi får ha en ”föräldrafri zon” nästa gång, menar Auni Hamberg från LRF som ledde Ostlabbet.