Livsmedelsstrategi som hävstång
Sydost Kan en livsmedelsstrategi fungera som en hävstång i utvecklingsarbetet för livsmedelsproduktionen i regionen? Läs Per-Göran Sigfridssons krönika om arbetet som pågår i Sydost.
I Sydost har vi tre län och därmed tre stycken regionala livsmedelsstrategier. Utöver LRF Sydost är det region och länsstyrelse i respektive län som är de bärande aktörerna för strategierna, samt att det finns flera olika samarbetspartners.
Jag frågar mig: Gör livsmedelsstrategierna och LRF Sydosts medverkan skillnad för LRFs medlemmar? Jag är övertygad om att det gör det. Vi har ett gemensamt mål i strategierna att öka livsmedelsproduktionen och dess värde, och goda förutsättningar i sydostregionens olika län för att lyckas.
I och med torkan 2018, och den i år i de sydöstra kustområdena, finns det starka samverkande drivkrafter att på olika vis stötta livsmedelsproducenter. Till exempel ser vi att myndigheter tar egna initiativ som godkännande av slåtter på trädor. 2018 möjliggjordes även förenklade dispensansökningar för att kunna sprida flyggödsel senare på året, så att vallar kunde skördas eller betas senare på hösten. Extra ansträngningar gjordes även för att få ut EU-ersättningarna i tid.
Vad vi också ser i det gemensamma arbetet för ökad livsmedelsproduktion är att den gröna näringens produktion och frågor ligger högt på agendan hos politikerna (regioner), myndigheter och övriga aktörer. Vi är inte på något vis i mål, men det görs positiva utvecklingsarbeten kring nya grödor, landbaserade fiskodlingar, köttkvaliteter riktat mot restauranger och effektiv vattenhantering.
Från LRF Sydost har vi målet att livsmedelsstrategierna ska vara ett känt och ett bärande dokument på alla enheter i medverkande myndigheter och organisationer. Där är vi inte än. Men de regionala livsmedelsstrategierna är en nyckel och hävstång, bland annat för att få framgång i regionalt påverkansarbete för LRF Sydosts medlemmar.
Per-Göran Sigfridsson, ledamot LRF Sydost