- Intresset för vår svenska och lokala mat är stort! Köerna var långa i tältet, upp till 30 meter ibland. Vi serverade ca 600 gäster som tog tallrik, och uppskattningsvis ytterligare hundra till som tog smakprov med tandpetare. Så troligen 700 personer gick rundan och läste informationen, säger Lars-Erik Karlsson från kommungruppen i Ljungby.

Stort intresse för de svenska råvarna 

Totalt under dagen serverades ca tio kg julskinka, tio kg köttbullar, femton kg prinskorv, sex kg fläskkorv, femtio ostar, tjugo brödkakor, sextio liter varm chokladmjölk och två stora bläck med Janssons frestelse. Dessutom lottades fyra julskinkor ut till några glada vinnare. Mycket av de varor som bjöds på provsmakningen var skänkt av de medverkande leverantörerna.

- Att finnas på plats och prata om råvarorna och vår svenska matproduktion under så här trevliga former ger väldigt mycket. Vi pratade med både allmänhet och många kommunpolitiker som var där. Det mest roliga var att man frågade vad det kostade och vi sa inget bara man lovade att köpa svenskt i framtiden. Och det lovade man av flera skäl, både för klimatet, kulturlandskapet och hälsan, säger Lars-Erik Karlsson.