Smakprovningen

Tidigare har enbart gris, nöt och fågel provsmakats på föreningen Exceptionell Råvaras smakmöten men efter mötet i Stockholm 2019, då deltagarna bjöds på tackakött från Kalmar och Öland till lunch, har nu även får- och lammkött tagits med för utvärdering. Den 29 oktober ska professor Johan Swahn tillsammans med Christofer Johansson från Hotell Borgholm medverka på ett smakmöte på tackakött på hotell Borgholm. Aktiviteten är en del av Kalmars regionala livsmedelsstrategi och genomförs i ett samarbete mellan länsstyrelsen i Kalmar län, LRF Sydost, Norra och Södra Kalmar läns Fåravelsföreningar. Sedan 2018 har ett pilotprojekt ”Tackakött ett naturligt gott kött!” genomförts i Kalmar län.

- Inte nog med att tackakött är producerat på ett klimatmässigt mycket hållbart sätt med en låg klimatbelastning, så är det också ett väldigt mört kött med ett precis lagom tuggmotstånd och med en djup och mustig doft, säger Claes Löfgren, samordningsansvarig för projektet. Kocken som lagade lunchen var lyrisk och mycket förvånad över att det inte var lammkött. Han hade gärna sett köttet på sin restaurang och såg en otrolig potential, fortsätter Claes.

Vill du också prova tacka?

På Slottsrestaurangen Kalmar och Hotell Borgholm kommer det att serveras en unik meny innehållande kött från äldre får/tackor. Ett mört, smakrikt kött med en tydlig smak av det djuren naturligt har betat i hagmarkerna hos fårproducenten.

Får producenterna finns med på restaurangerna och presenterar uppfödningen på den egna gården, vi kommer också berätta fårets historia från dåtid till nutid, en etnisk naturlig uppfödning med smaker av det naturen erbjuder.

Boka på respektive restaurang och på hemsidan ser du meny och priser.

Torsdag den 29 oktober på Hotell Borgholm, Öland
info@hotellborgholm.com  0485 770 60

Fredag den 13 november på Slottsrestaurangen i Kalmar charlotta@slottsrestaurangenkalmar.se , 0480-100 20

Har du frågor om projektet?

Kontakta Claes Lövgren samordningsansvarig, claes.lovgren@hotmail.com, 070-545 97 04

imagemvffi.png