Trettiotusen kronor

I förra veckan kunde man läsa i lokalposten att LRF avdelningen i Åseda hade fått del av vindbonusen från Tvinnesheda vindpark. Det visade sig att intresset för att ta del av den första bonusen var stort i Uppvidinge och i år delade tolv föreningar på de 470 000 kronorna varav Åseda LRF fick 30 000 av dessa.

Nils-Magnus Tover, ordförande i Åseda LRF sitter i sin lastbil och väntar när vi får tag på honom. Han berättar att han hade sett annonsen i Smålandsposten; att icke-politiska föreningar kunde söka vindbonusen. Så han gick in på deras hemsida och sökte pengar till tre aktiviteter. En skolaktivitet, en föreläsning och en trivselaktivitet.

- Sen blev jag uppringd av en jättetrevlig kvinna från Stena Vind som berättade de goda nyheterna att vi hade fått 30 000 kronor till våra aktiviteter, berättar Nils-Magnus.

Tre aktiviteter

Under hösten kommer lokalavdelningen anordna tre aktiviteter. Dels så kommer de bjuda in årskurs fyra eller fem från Åseda skolan till en dag på ett lantbruk i månadsskiftet augusti/september där de kommer att visa barnen var maten kommer ifrån, berätta om lantbrukets djur och om skogen. De kommer ta hjälp av materialet från Bonden i skolan, vilket de faktiskt redan har skickat till lärarna så att de kan förbereda barnen.

Sen kommer de att anordna en föreläsning, dock vet de inte riktigt än inom vilket ämne den kommer att handla om, de ska prata om det i styrelsen.

Den tredje aktiviteten är en trivselaktivitet för hela bygden.

- I mars 2020, precis innan Coronarestriktionerna, så hade vi en landsbygdsfest med de andra LRF avdelningarna i kommunen och det var jättetrevligt. Vi var ett 75 tal deltagare och vi hade uppträdanden och så. Det hade vi tänkt att dra ihop en gång till nu när Coronarestriktionerna är över, säger Nils-Magnus. Mat och dans ska det bli!

Vill du ha tips och inspiration vad ni kan anordna i din lokalavdelning?

Kontakta Maria Hjelm-Nilsson, maria.hjelm.nilsson@lrf.se 070-870 98 54