I går tog de emot medaljen ur H.M. Konung Carl XVI Gustafs hand vid en ceremoni på Kungliga slottet i Stockholm efter att förra årets utdelning ställdes in på grund av pandemin.

– Det är jätteroligt med guldmedaljen, att vi lyckats med det vi håller på med och varit så pass noggranna. Det är mycket jobb bakom varje liter mjölk vi lämnat, säger Carl-Gustav Karlsson, som driver gården i Lunda, Mörbylånga, tillsammans med sin fru Gunilla Karlsson.

Sedan Carl-Gustav och Gunilla Karlsson tog över hans föräldragård 1992 har de byggt om och moderniserat i omgångar, vilket engagerat hela familjen.

– Vi började med 50 kor som blev 75 och nu har vi byggt en lösdriftsladugård med två mjölkrobotar och plats för 150 kor.

Vår dotter Cilla jobbar på gården. Även sonen Christian är lantbruksutbildad och har ett stort engagemang i gården, men jobbar nu som mekaniker. Den tredje sonen Daniel är polis, och han hjälper också gärna till när han är hemma, säger Gunilla Karlsson.

Gunilla Karlsson berättar att allt kring djuren måste stämma för att mjölken ska nå upp till de allra högsta kraven. Korna ska ha ett riktigt bra foder och friskt vatten. Det är viktigt med rutinerna vid mjölkningarna och att hålla rent.

– Man måste också sköta om djuren ordentligt, det börjar man med redan när de är kalvar. Det hjälper att ha djuröga, då ser man snabbt hur de mår. Mjölk av högsta kvalitet ger bättre betalt, men det är också roligare att jobba när det går bra och korna mår bra, säger hon.

Att vara mjölkbonde är inte bara intressant, det är ett viktigt jobb, tycker familjen. Mjölkgårdarna ger jobb i flera led, djuren gör en insats för landskapet och producerar samtidigt livsmedel.

– Vi måste alla ha mat för att överleva och vi kan inte importera allt vi äter. Särskilt inte när vi har bra förutsättningar för att producera här. I Sverige använder vi minimalt med antibiotika och har krav på god djurhållning. Dessutom håller våra djur stora områden öppna här i trakten.

Carl-Gustav Karlsson påpekar också att människan har hållit kor i tusentals år och det finns betydligt senare och mindre nyttiga saker som påverkar klimatet. Samtidigt ser hand det som självklart att även bönderna ska göra vad de kan för att miljöanpassa verksamheten.

– För oss känns det naturligt. Vi sprider gödsel när jorden tar upp som mest näring och när jag kör vid vattenkanaler och diken lämnar jag marginaler. I den nya ladugården kan vi återvinna energi vid mjölkkylningen, vi har satsat på ledlampor som sparar el och vi har även satt upp solceller på taket. Vi gör vad vi kan för miljön.

Vid årsskiftet fanns det 312 mjölkgårdar i Kalmar län.

Fakta om Guldmedaljen:

Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset. I år delas Guldmedaljen ut till 27 mjölkbönder.

Läs mer på www.lrf.se/guldmedaljen

För ytterligare information:

Hans Andersson, projektledare, 070–575 25 34
Tove Mellgren, pressansvarig, 072–084 83 21