Ängebäcks trädgård drivs av Anna Wilén och Sune Sandström och under träffen delade de med sig både av hur de driver sitt företag och hur det har förändrats under åren. I dag odlar Anna och Sune jordgubbar och färskpotatis för självplock, medan de odlar morötter, dill, rödbetor samt lök och zucchini i liten skala för att skörda och sälja under sommaren. De köper också in grönsaker och bröd från andra producenter.

För att klara driften har Anna och Sune säsongsanställda, och många av dem kommer från utlandet.

– För oss är det viktigt med en blandad arbetsgrupp med olika åldrar, kön och bakgrund. Det är också viktigt att de anställda har möjlighet att påverka sin arbetssituation, säger Anna.

Efter besöket på Ängebäck fortsatte medlemsträffen på Folkets Park i Forshaga där det blev tid för nätverkande, både med varandra och ett flertal olika företag och organisationer.

Marcus Söderlind, ledamot i riksförbundsstyrelsen och ordförande för Trädgårdsdelegationen berättade vad LRF Trädgård gör för trädgårdsodlarna.

– Vi jobbar väldigt mycket med växtskyddsfrågor, arbetskraftsfrågor samt hur vi inom trädgårdssidan ska hantera EU som vill begränsa handeln med en del växtslag då dessa kan vara invasiva arter. Vi tittar nu på hur tillämpningen kommer att bli i praktiken.

Marcus såg också stora möjligheter för en regional trädgårdsproduktion. – Intresset har ökat markant. Vi ser att en stor grupp konsumenter är intresserade och det är inte samma fokus på pris. Nya marknadsplatser har också öppnat för den regionala trädgårdsproduktionen, som till exempel rekoringar.

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se