Som inledning nämndes att det är kooperativa veckan vecka 47. Under veckan kommer åtta filmer att släppas på sociala medier.

Vårt anförande skulle vara vad vi ser för utmaningar inom vår förening. Jag beskrev först LRF i stort och att vi är Sveriges största småföretagarförening och att vi har åtta branschavdelningar.

Sedan lyfte jag upp det enskilda vägnätet och dess tickande underhållsunderskott, vilket kommer leda till att visa besöksområden inte längre blir nåbara. Peter Söderström (kommunalråd i Arvika) flikade genast in och höll med på detta. Han påtalade att han nämner detta vid varje möte med våra riksdagspolitiker.

OKQ8 omnämner att de kommer försöka, tillsammans med bönder och LRF, försöka få till en biogasproduktion i Värmland. De kommer att börja med ett besök i Småland där man lyckats med detta.

Ett stort problem för ekonomiska föreningar vid satsningar är att man har ett organisationsnummer. Vid sökning av stöd kommer man således fort upp i maxtak. Det påtalades också att man ligger sämre till vid vidare utbildningar då allting är upplagt för aktiebolag.

Vi blev också informerade om att Riksbyggen försöker lansera kooperativ hyresrätt i flera av våra värmländska kommuner, där insatsen är 100 kr som återfås vid avflytt.

Folksam lyfte upp problematiken med att möta kunden idag. Deras kunder vill mötas på sociala medier, men de besöker också arbetsplatser för fysisk kontakt då de inte har kontor kvar på de flesta platser.

Westra Wermlands Sparbank beskrev sin affärsidé. De har fortfarande kontor kvar, alla med pengahantering. Det är kunden som bestämmer hur den vill sköta sin kontakt, fysiskt eller elektroniskt.

Som sammanfattning av mötet kom vi fram till att samarbete är vägen framåt.

Torbjörn Olsson
Styrelseledamot LRF Värmland, 057032242@telia.com