I helgen gick matfestivalen Smaka på Värmland av, och LRF hade turen att kunna deltaga båda dagarna, lördagen och söndagen den 25 och 26 september. För att anpassa sig till rådande pandemi blev årets upplaga liknande förra året, en matrunda i Värmland. Producenterna som har möjlighet, öppnade upp sina gårdar för besökare, och kunde därmed ta in andra företag att ställa ut på området.

Jag stod under dagarna på härliga Karaby Gård, där Åsa med familj driver lantbruk och gårdsbutik. Andra aktörer på plats var Mor Carins Ostkaka, som namnet säger tillverkar sin egen ostkaka, men också olika sylter i mängder. Även Ost från Ljusåsen fanns där, som tillverkar sin egen ost och drivs av Kajsa Edbom.

Alla tre aktörer - Karaby gårdsbutik, Mor Carins ostkaka och Ost från Ljusåsen höll med om vikten av detta evenemang. Att få synas som producent efter en lång tid av pandemi är otroligt givande, även att få visa upp sin gård eller produkt som lokal producent. Det ger en helt annan inblick och trygghet för de som handlar, att få träffa personen öga mot öga, också att få se var eller vem produkten man köper kommer ifrån.

Jag var där som representant för LRF och för att prata om hållbarhet och svensk mat. Vilket visade sig vara mycket lyckat då det var mycket människor på plats. Intresset för de lokala producenterna, närproducerad mat och att få komma ut på evenemang visade sig vara högt. Förhoppningsvis har denna helg öppnat upp ögonen för fler personer om den värmländska närproducerade maten som finns i området.

Stort tack till Karaby gårdsbutik för att vi från LRF fick komma, även till Smaka på Värmland för ett lyckat evenemang. Vi ses igen nästa år!

Emma Fransson
Verksamhetsutvecklare