Ett dygn fyllt med inspiration för kommungrupperna i Västra Sverige (Halland, Värmland och Västra Götaland) genomfördes på Vann Spa i Bohuslän. Cirka 80 deltagare från kommungrupper och LRF Ungdomen deltog och fick lyssna till föreläsningar och diskutera aktuella frågor i stationer. 

- Ett inspirerande dygn, jag har lärt mig massor, punkten i programmet där vi gick runt på stationer och fick lära mer om olika delar och frågor inom LRF var verkligen bra. Det gav mig inblick i lite av allt och nu vill jag bara lära mer. Säger Elin Bengtsson från Hylte kommungrupp i Halland som deltog för första gången.

Träffen kickade igång med en föreläsning med Pär Johansson från Glada Hudik teatern, ”I huvudet på en normalstörd”. En föreläsning som inte lämnade någon i rummet oberörd och gav deltagarna helt nya tankesätt.

Även årets kommungrupp i Västra Götaland uppmärksammades och fick ta emot pris – Essunga, som var första kommun i Sverige med att begära överprövning på vattendirektivet. Tack vare kommungruppens påverkansarbete.

Lennart Nilsson och Palle Borgström deltog från riksförbundsstyrelsen och gav deltagarna inblick i aktuella frågor inom LRF men även hur vindarna i Bryssel blåser.


Avslutningsvis inspirerades deltagarna i ”Inspirationsraketen” med syfte att kicka i gång tankar och idéer inför Vecka 47 som nu deltagarna tar med sig hem till sina kommungrupper för fortsatt arbete.

Ingemar Olsson som deltog för Storfors kommungrupp i Värmland hade flera tankar och idéer att ta med sig hem till kommungruppen. – Vi är en liten kommun med lite åkermark och just nu planeras och bebyggs mycket åkermark med industriområden. Vi vill bjuda ut kommunen och visa på vad lantbruket bidrar med och på ett positivt sätt visa att vi kan fortsätta utveckla kommunen tillsammans.

-Äganderätten och försörjningssituationen är viktiga och aktuella frågor, där behöver vi arbeta vidare avslutar Ingemar Olsson.

Ett viktigt och stärkande tillfälle för våra förtroendevalda att få träffas, skapa nya kontakter. Tillsammans kan vi få landet att växa!

Ulrika Bertilsson
Kommunikatör