Detta riskerar omkullkasta all verksamhet i Sverige. LRF och LRF Värmland agerar på alla plan för att styra upp situationen.

I slutet av februari träffade Patrik Ohlsson och Daniel Andersson från LRF Värmland länets ledande socialdemokrater. Värd för besöket var Kikki Ahlstedt Karlsson. Det var Lars Mejern Larsson, Gunilla Svantorp och Mikael Dahlqvist från Riksdagen och Åsa Johansson från Region Värmland som i underbart väder pulsade ut i skogen. På agendan var kostnadskrisen, lagkrav för skogsbruk och naturligtvis Ukrainakrigets påverkan för livsmedelsförsörjningen.

Kvartetten socialdemokrater var ytterst pålästa och väl insatta i alla detaljer som rör våra frågor och hade idéer om lösningar. Lars Mejern kommenterade artskyddsdebaclet med;
”- Jag vågar inte ens tänka på hur det skulle slå mot Värmland, skogen är ju vårt gröna guld!”

Detaljer inom krisstödet diskuterades och LRF-basen Patrik bollade in att återbetalningen på dieselskatten borde gälla från kvartal två istället för efter halvårsskiftet. Mycket av förbrukningen sker redan nu i vår och det kan vara avgörande för om våra medlemmar sår eller inte i vår.
”- Det behövs lönsamhet för att så, många tvekar på att odla i år pga kostnadssituationen. Där kan politiken ge oss bra förutsättningar. Detta avgörs i ER vårbudget!”, fortsatte Patrik Ohlsson.

Åsa Johansson, regionråd i Värmland summerar läget med;
”- Vi är överens om väldigt mycket. Tillsammans kan vi göra mycket bra för Värmland”.

Per Carlsson
Verksamhetsutvecklare, per.carlsson@lrf.se