Under onsdagskvällen fick vi en genomgång om utbudet av försäkringar och guidning av vilka som kan användas beroende på verksamhet och livssituation av Länsförsäkringar Halland.

Vi bjöds på en härlig panel med sex olika rådgivare och experter inom olika försäkringsområden. Här är ett axplock av vad vi lärde oss under kvällen:

Verksamheter
Försäkringar för verksamheter som har en årsomsättning som understiger 50 000 kr passar Gårdsförsäkring och för större verksamheter med högre årsomsättning passar Lantföretagarförsäkring. Vid hästverksamhet finns en specifik försäkring som heter Hästverksamhetsförsäkring som anpassas utefter behov. Det finns en specifik försäkring för skog där det finns tre olika typer beroende på vad man vill att försäkringen ska gälla för (brand, barkborre och storm). Förutom dessa försäkringar så diskuterades samverkan mellan andra aktörer och om deltagande på gårdsvandringar och grannverksamhet som sker runt om i landet.

Egendomsskyddet, skadereglering och vanliga skador som rapporteras såsom bränder, läckage, stormar samt skador i samband med stölder. Se gärna över vad som gäller för säkerhetsföreskrifter i dina försäkringar. Ett exempel på en säkerhetsföreskrift och en detalj som många glömmer eller inte känner till är att vid snörika vintrar ska försäkringstagaren förhindra skador på taken genom att skotta dessa för att undvika ras som beror på att mycket tung snö har packats. Att sätta upp solceller på tak är också något som har ökat och här har Länsförsäkringar tagit fram ett faktablad som går att ta ut från hemsidan på saker som du bör tänka på innan. 

Säker person
Något som också diskuterades var Säker person och att det givetvis viktigaste är att vi är försäkrade. Vid denna typ av försäkring kan man försäkra sig genom olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring, ersättarförsäkring och livförsäkring med flera. På vår och höst ingår det rabatt om man tecknar en försäkring för Säker person

I samverkan med LRF tog Länsförsäkringar fram Säker Gård och senare Säker hästverksamhet då lantbrukare har arbete som innebär många risker och där det finns mycket man kan göra för att öka säkerheten på gården. Nu finns det möjlighet att delta digitalt och så här går det till:

  • Du deltar i en utbildning.
  • Du åtgärdar eventuella brister.
  • Du certifieras som ”Säker Gård” eller ”Säker Hästverksamhet”

När du gått igenom samtliga delar med godkänt resultat erhåller din gård kvalitetsmärkningen Säker Gård eller Säker Hästverksamhet. Konceptet gäller i fem år, därefter kan en ny prövning göras för att få behålla det.

Intresserad?
Vill du läs mer gå in under respektive länsbolag du tillhör genom att klicka på pilen efter texten "Information gäller för ..."

Säker Gård och Säker Hästverksamhet >>

Traktorförsäkring >>

Se gärna över dina försäkringar och att du, familjen och din verksamhet är skyddad om olyckan är framme.

Jennie Dannegren
Verksamhetsutvecklare