När coronakrisen spred sig över världen, började Jon Oskar Arnason, delägare på restaurang Bryggargatan, att försöka tänka ut en långsiktig strategi för att rädda sin restaurang men samtidigt bistå med arbetskraft till sina producenter.

–  Idén började när jag hörde talas om att säsongsanställda inte kunde komma till Sverige och arbeta på grund av stängda gränser. Om produktionen av mat avtar på grund av personalbrist, vad händer då i höst när vi står utan råvaror, berättar Jon Oskar Arnason.

Restaurangen började hyra ut personal

Eftersom Bryggargatan, i coronatider, inte kunde behålla sina vanliga öppettider och den sysslolösa restaurangpersonalen inte skulle behöva varslas så tog man fram en strategisk modell. Restaurangen började hyra ut sin personal till några producenter som var i stort behov av extra arbetskraft. Personalen fortsätter vara anställd vid restaurangen som i sin tur fakturerar producenten för timlön och arbetsgivaravgift.

–  Rekrytering sker efter bådas behov. Vi har just nu en nära dialog med två av våra producenter som blivit påverkade av krisen, berättar Jon Oskar.

Simon Renström som driver Strömholms lantbruk utanför Skellefteå är en av producenterna som Bryggargatan tog kontakt med i första hand.

– Det är både dumt och onödigt att restauranger ska behöva gå i konkurs och den här modellen räddar jobb. Jag får efterlängtad arbetskraft och som plus i kanten är det kunnig personal som redan besitter expertis om kött och som jag kan utbyta tankar och idéer med, säger Simon.


Foto: Simon Renström

Försäljningen av kött har ökat

Simon paketerar och levererar kött till lokala livsmedelsbutiker men säljer även bland annat hängmörat kött direkt till konsument via både gårdsbutik och REKO-ring.

–  Den här krisen har varit en riktig ögonöppnare för många konsumenter. Man köper nu mer lokalproducerat än någonsin då många är oroliga över Sveriges livsmedelsförsörjning och vill stötta lokala företag i krisen. Detta har gjort att försäljningen av kött just nu går riktigt bra. Då är det skönt att ha extra arbetskraft som hjälper till med kötthanteringen medan jag kan fokusera på att ta hand om gården och djuren, säger Simon.

För att allt ska fungera och skötas på rätt sätt har Bryggargatan tagit hjälp av ett bemanningsföretag i Skellefteå som fungerar som en länk mellan producenter och restauranger. Restauranger som har ett överskott av personal kan kontakta bemanningsföretaget och producenter som är i behov av arbetskraft likaså.

–  Varje gård är såklart unik och man måste hitta sitt eget koncept. Men den här modellen kan modifieras och rädda fler företag, det är jag helt övertygad om, avslutar Simon.