Beskedet om att ICA ska börja sälja lufttorkad salami från Familjen Hansen charkuteri kom i början av sommaren. Det handlar om salami med smakerna original, peppar och fänkål som packas om till 80-grams plånboksförpackningar och förses med ICAs egna etiketter.
– Det känns enormt roligt som producent och det är tacksamt att ha marknaden med sig. Vi har en fantastisk dialog med ICA, berättar Robin Karlsson delägare i Förenade Matfabrikanterna där charkföretaget ingår.

Robin Karlsson är delägare i Förenade Matfabrikanterna där Familjen Hansen Chark ingår. Foto: Privat

Efterfrågan styr produktionen
Gradvis kommer volymerna att öka. Startvolymen är alltid störst eftersom det ska fyllas upp ett lager. Men i slutändan är det konsumenterna som bestämmer.
– Vi hoppas att konsumenterna ska föredra en svensk lufttorkad salami framför en spansk eller italiensk. Efterfrågan och produktion går hand i hand, säger Robin.


Robin hoppas konsumenterna ska välja svensk lufttorkad salami framför en spansk eller italiensk.

Hoppas expandera till det dubbla på ett år
Lufttorkningsprocessen är inget som traditionellt funnits i den svenska matkulturen tidigare. Det är den kokta varianten som är klassisk när man tillverkar medwurst och prickekorv. Salamin ska hängtorka mellan 1,5 - 2 månader, vilket kräver en större lagerlokal.
–  Vi är just nu i färd med att göra ganska omfattande ombyggnationer för att säkerställa kapaciteten för torkningsprocessen. Vi har goda förutsättningar att öka volymerna på våra lufttorkade produkter. Om ett år hoppas vi vara dubbelt så stora som idag och mer nischade på processen, berättar Robin som tycker det är kul att arbeta med den här typen av högt förädlade produkter.

Grattis till hela Sverige som från och med nu kan köpa färdigskivad, lufttorkad salami från Stöcksjö till helgens charkplanka. Hittar du inte salamin i din ICA-butik så kan du alltid be butiken beställa produkten.