I slutet av november bjöds politiker och tjänstemän i Sorsele in till lunchmöte av LRF Sorseles kommungrupp på den lokala, privatägda förskolan Liljan. Lunchmötet var en aktivitet i LRFs vecka 47, då LRFs kommungrupper kraftsamlar och genomför aktiviteter runt om i hela landet. I år är temat hållbarhet.

Politiker och tjänstemän bjöds på en typisk lokalproducerad lunch på förskolan. Foto: Carina Öjeryd

Förskolan Liljan är ett föredömligt exempel på hur kommunens skolor och förskolor skulle kunna arbeta med livsmedel ur ett hållbarhetsperspektiv. Personalen på förskolan Liljan fick under mötet berätta hur de arbetar med hållbarhet i matlagningen och att fokus ligger på närproducerat, egenodlat och säsongsbetonat. Förskoleeleverna är delaktiga i alla steg från odling och skörd, till matlagning och servering. Mycket arbete av både personal och barn har lagts på förskolans egen odlingslott på Nyängen som nu även börjat generera en årsförbrukning av potatis.

– Syftet med det här mötet var att förankra den lokala maten i den verksamhet som finns i vår kommun. Förskolan Liljan jobbar med hållbarhet som en röd tråd som genomsyrar hela verksamheten. De har ett hållbarhetstänk kring maten och matsvinnet men arbetar även med återbruk och sopsortering, berättar Carina Öjeryd, LRF Sorseles kommungrupp.


Carina Öjeryd, LRF Sorseles kommungrupp.

Småskalig livsmedelsförädling är viktigt för kommunen
På mötet bjöds kommunens politiker och tjänstemän på en typisk lunch på förskolan. Dagens meny bestod av nötfärsbiffar gjorda på kött från en lokal gård, ugnsstekt potatis från den egna odlingslotten, grön- och blomkål, gurka, rödbetor och morötter från det egna växthuset, samt sås på karljohansvamp plockad från bakgården, och rönnbärsgelé.

Efter lunchen diskuterades den kostpolicy som Sorsele kommun har idag inom både barnomsorg och storkök. Förhoppningarna är att de lokala matproducenterna ska kunna delta vid nästa upphandling.
– Mötet var ett jättebra initiativ av LRFs kommungrupp. Småskalig livsmedelsförädling är viktigt för oss som kommun. Vi fick mycket inspiration och idéer på hur man kan gå vidare i upphandlingen och vi fick även många tips på lokala livsmedelsproducenter i bland annat Ammarnäs som vi kommer besöka under våren, berättar Erika Hjukström, verksamhetschef på Sorsele kommun, som deltog på mötet tillsammans med kommunens kostchef.

Erika Hjukström, verksamhetschef Sorsele kommun. Foto: Maria Broberg

Andra punkter som togs upp var om odlingslotten skulle kunna leverera potatis till fler skolor och äldreboenden inom kommunen. Hur kommunens skolor borde implementera skollunchen som obligatorisk under lektionstid så att barnen inte stressar vid måltiden, äter ordentligt och ändå hinner ut på rast. Samt att kommunen borde se över skolans matsedel och anpassa måltider efter säsong och de rester som finns kvar vid varje veckoslut.
– Sorsele är en liten kommun, men vi är så tacksamma att politiker och tjänstemän har en positiv anda och många uppskattade mötet. Mer lokal mat skapar mer sysselsättning och fler ringar på vattnet. Vi tog upp flera punkter som vi kommer att jobba vidare med, avslutar Carina Öjeryd.