Jo, i norr har vi den storslagna naturen, tystnaden och kylan. Och vi har duktiga turismföretag som lockar besökare från hela världen. Wild Lapland, som du hittar sex kilometer rakt ut i skogen från byn Ruskträsk, Lycksele, är ett av dessa. Företaget drivs av LRF-medlemmen Morgan Liljemark som 2005 drabbades av ”Polarhundssjukan”.
– Polarhundsjukan börjar med att du skaffar en slädhund. Sen en till, och en till, och en till och till slut har du tappat räkningen. Vanligtvis brukar folk kanske stanna upp och tänka till lite när bilen är full med hundar och det faktiskt inte får plats fler. Men jag köpte en större bil och ett släp, berättar han.

Morgan Liljemark driver hundspannsföretaget Wild Lapland. Foto: Rikifotografi

Internationella besökare
I dag har Morgan Liljemark 28 arbetande Alaskan Huskys i företaget. Wild Lapland erbjuder olika typer av hundspannsturer, såväl vinter- som sommartid. Morgan samarbetar med flertalet mindre företag i närområdet, som stuguthyrare, guider och livsmedelsproducenter som Rusksele Rökeri, och restaurang 363:an. Nästan alla kunder kommer från Tyskland och Holland, och därikring.
– Därför blev det ett stort tapp för oss när Corona slog till, berättar Morgan Liljemark.

"Som att ha ett jordbruk"
Men nu är de långväga turisterna åter och det är fullt upp. Morgan jämför sitt företag med att ha ett jordbruk.
– Det är samma sak förutom att jag säljer en upplevelse istället för en produkt. Det är upp tidiga morgnar och sedan spenderar jag all min vakna tid med det här.
Friluftsliv, som fiske i sjö och älv, har alltid varit en stor del av Morgans liv. På gymnasiet studerade han till fiske- och jaktguide, och han har gjort militärtjänst som gruppledare och sjukvårdare med speciellt fokus på att jobba i kallt väder. Han har även drivit Katterjåkk turiststation tillsammans med en vän. Och 2005 slog ”Polarhundsjukan” till, som det inte tycks finnas något botemedel för.

Erbjuder olika paket
Han hade under flertalet år storspannsturer i Norrbotten innan flyttlasset gick till Lyckseletrakten i Västerbotten. Nu erbjuder företaget allt ifrån heldagsturer med övernattning och ”glamping”, fiske och kajakturer, till att man får köra hundspannen själv och bo i stuga. I somras fick företaget en naturturismcheck, ett Coronastöd, och kunde investera i renovering av en stuga som de ska börja hyra ut till sommaren.

Kör även sommartid
På heldagsturerna lagar deltagarna mat tillsammans där merparten av råvarorna kommer ifrån det som finns i skogen, t ex älg, ren eller tjäder. Under sommaren kan man, när solen sjunkit och temperaturen blir lite mer behaglig för hundarna, åka på en midnattssolstur. Då kör de 4-hjuliga vagnar.

Höga krav på hundarnas mentalitet
Grunden i Wild Lapland är hundarna, och rasen Alaskan Husky, är ”den bästa hunden som finns”. De har egen avel och då är inriktningen funktion, inte något tänk kring utseendet.
– Den ska vara frisk, rask, pigg och snäll med folk. Jag ställer fruktansvärt höga krav på den mentala biten. Vi har ju hundarna lösa här och de ska kunna träffa alla typer av gäster och ha ett vettigt uppträdande.


En stor del av arbetstiden går ut på att få ihop ett sammansvetsat team mellan alla hundar och hundspannsföraren.
– Det ligger många timmar bakom att vi fungerar som en bra enhet, berättar Morgan.
Gästerna kommer bland annat från olika typer av boenden, som campingar, hotell och stuguthyrare.
– De flesta jobbar för att få kunderna att stanna lite längre, och då måste det till aktiviteter, förklarar Morgan.