I år känner jag att vi i de gröna näringarna kan glädja oss lite extra. När många delar i samhället helt har stannat av och många fått slå igen sina företag så har vi klarat oss relativt väl.

Hemma hos oss som producerar grisar märker vi av en ökad efterfrågan och därmed ett högre grispris när färre äter ute om dagarna och väljer svenskt när de själva skall laga mat hemma. När man inte kunde resa och tillbringade sin semester i Sverige så fick fler upp ögonen för vilket fantastiskt vackert land vi lever i.

För många av våra kollegor i fattiga länder som stängt ner har pandemin påverkat extra hårt när man inte kan gå till marknaden och sälja det man odlat och besparingarna är ringa. För dem har varje dag blivit en kamp för livet. I år skänker jag dem en extra tanke, men också pengar så att de får möjlighet att få mat i magen och kanske också en höna som kan producera ägg.

Swisha gärna en slant du också till We Effect på 123 621 56 36.

Årets jul kommer troligen inte bli som vanligt, men den behöver inte bli sämre. Det finns många digitala sätt att umgås på, man kan ringa varandra eller skicka ett kort. Se till att ta hand om varann.

Jag vill önska er alla en fin jul!

Sofia Karlsson
Ordförande LRF Västra Götaland, asofia.karlsson@telia.com