- Vi har ju sett att de varit nära och bökat, men nu har de blivit mer närgångna och totalt orädda. Min mamma som bor i grannhuset har sett dem vid soptunnorna och de har också vid något tillfälle vält soptunnorna, säger Sofia.  

Det var en kväll för någon vecka sedan som grisarna återigen var närgångna och denna gång fanns jägare på plats. De lyckades skjuta tre vildsvin på en gång. Resten av flocken sprang sedan iväg.  

- Jägarna vet ju var vildsvinen brukar röra sig och åkte dit där de trodde att de gått, men lyckades inte skjuta några där utan de tog beslutet att åka tillbaka till gården där de skjutit de tre första, då fanns det en ny flock på plats och då lyckades de skjuta ytterligare tre, säger Sofia.  

Sofia och Magnus tycker att det känns olustigt med vildsvinen som springer på gårdsplanen. 

- Vi har ju tamgrisar och det är ju obehagligt att de springer runt husknuten och på gårdsplanen. Man vet ju inte vilka smittor de bär med sig. Det är nog den enda gång som jag upplevt att man skjutit sex vildsvin på mindre än 30 minuter, säger Sofia som är mycket tacksam för sina jägare. De är jätteduktiga som försöker hålla antalet nere.  

Bekymret är vad allt kött blir av, att stå med kött från sex grisar är inte helt enkelt.  

- Vi försöker frysa så mycket det bara går och jägarna får ju ta så mycket det kan men helt klart borde det bli enklare att bli av med köttet, avslutar Sofia.  

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se