Vad har du för tips till de lantbrukare som nu kanske känner oro kring COVID -19?

- Samma som till alla oroliga nu tänker jag. Att göra allt som är som vanligt, som vanligt, för att hitta lugnet. Att följa de krispaket som nu beslutas och se hur de kan nyttjas i det egna företaget, vid behov med hjälp av sin ”revisor”. Att tänka igenom alla tidigare använda och nu möjliga kontakter för att hitta arbetskraft, grannar, naturbruksskolor kanske vänner, och förbereda dem på att de kan behövas. Vi ska komma ihåg att många nu har ett behov av att göra något viktigt så det är sannolikt fler som nu vill göra några veckor än normalt.

Vad behöver man tänka på om man anlitar ny arbetskraft i sitt företag?

- Att tänka igenom arbetsupplägg så att föregararen själv lägger all sin tid på de tekniskt svåraste momenten, de moment som för produktionen är viktigast, då de momenten är de svåraste att ta in en ovan men villig person till att göra. Att med jämna mellanrum stanna upp och så gott det går titta på sin situation utifrån, gärna tillsammans med familjemedlem, eller annan som vågar ställa frågor om hur de beslut som nu tas påverkar både i närtid och på sikt. Vi som företagare behöver också i denna oroliga tid mer än vanligt en hjärna som får vila genom sömn och hjärtliga skratt.

Vad gör LRF?

- LRF bidrar med åtgärder som på olika sätt presenteras och kan föras vidare. Det kan vara en hjälp att veta att ens organisation nu allokerar resurser till den fråga som du själv just nu går och tänker på.

Söker du arbetskraft? Annonsera gratis på gronajobb.se >>

Så påverkar regeringens stödpaket LRFs företagarmedlemmar >>

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se