Vad vill vi? 
Det som står klart är att det blir en förlängning av nuvarande period med minst ett troligen två år, men under dom ett eller två åren så vet vi inte om det finns pengar till t ex start- eller investeringsstöd, vilket kommer att bromsa både generationsskiften och investeringar. 

 

Kompensationsstödet har varit ett problem ända sedan det nya infördes 2015. Med både konstiga gränsdragningar och framförallt orimliga trappstegseffekter gällande djurtätheten, om du kan hålla fler djur på din mark genom att antingen köpa foder eller fodra sparsamt, så får du mer stöd. Undrar om det verkligen var målet med kompensationsstödet.

 

Hur vill vi ha det i nästa period?
När man pratar med medlemmar så förstår man att ett kompensationsstöd som funkar som ekostödet beträffande förhållandet mellan djur och areal vore bättre. Beträffande övriga stöd så hörs det inte så mycket.

 

När man lyssnar på Bryssel så förstår man att EU vill flytta pengar från gårdsstödet till olika miljöstöd, är det bra? Eller skall vi slåss för att få behålla så stor del av gårdsstödet som möjligt, vi säger att vi vill att stöden skall gå till aktiva bönder, samtidigt så är gårdsstödet enkelt och lätt att söka.

 

En sak som förvånade mig var att, av dom 49 motionerna till vår regionstämma i mars så handlade ingen om varken EU-stöd eller EU-politik.

 

Johan Stegard
Styrelseledamot LRF Västra Götaland
, johanstegard@gmail.com