I veckan har LRF och Södra träffat kommunledningen i anledning av renoveringen av Harsprångsledningen. Varför används inte en marksnål teknik och varför utreds inte lösningar som minskar intrånget och magnetfältet? Det blev en bra diskussion om vikten att kommunen är aktiv och engagerar sig.

Ersättningen för intrånget av en kraftledning betalas en gång för all framtid. Ordföranden i Sätila LRF-avdelning Sven Henriksson var tydlig med hur besviken han är på tingens ordning. Harsprångsledningen byggdes i början av 1950-talet. Det är mycket skog som skulle kunnat producerats genom åren.

En sak som ofta ställer till problem är när elnätsbolagen underhåller ledningarna och röjer ledningsgatorna är att arbetslagen inte behärskar svenska men inte heller engelska. Det blev uppenbart under besöket under ledningarna när vi träffade några som vi inte kunde kommunicera med.

Riksväg 41 genom kommunen ska till del byggas som. Lösningen tar inte hänsyn till jordbrukets behov och upplevs verklighetsfrämmande.

Vid lunchen i Sätilas trevliga hembygdsgård med god mat från Sammels Lantgård i Landvetter pratades livsmedelsstrategi och inte minst om den positiva utvecklingen för Strömma Naturbrukscentrum.

Birgit Jönsson
Verksamhetsutvecklare LRF Västra Sverige, birgit.jonsson@lrf.se