Gården är på omkring 30 hektar och Alexandra Fogelström driver den tillsammans med sin man Henrik.
– Vi har all mark utarrenderad då vi till största delen har sysselsättning utanför gården. Jag startade min blomsterodling förra året, säger Alexandra. 

Bakom satsningen finns ett stort intresse för blomsterodling och särskilt för snittblommor.
– För mig är det ett sätt att vara kreativ att odla och sedan arrangera blommorna. Jag drar upp blommorna från frö, så jag är med hela vägen, säger hon.

På Sänneryd Trädgård tar Alexandra emot grupper som vill plocka sina egna blommor och sedan binda dem. Hon får också beställningar från företag och privatpersoner.

– Förra året samarbetade jag med den lokala floristen här i Hjo, vilket var väldigt roligt. Det blir ju win-win för våra företag när de kan erbjuda sina kunder lokalproducerade blommor. Vi samarbetar i år också och säsongen har precis dragit i gång, säger Alexandra.

Alexandra har ingen märkning på sina blommor, men hon odlar dem utan växtskyddsmedel och med kogödsel och gräsklipp från grannarna då hon kör täckodling.
– Det pratas ju mer och mer om lokalproducerade blommor och det dyker också upp fler och fler blomsterodlingar, säger Alexandra.

Anders Haglund, representant för Prydnadsväxtodlarna på LRF Trädgård, ser också ett ökat intresse för blomsterodling.
– Snittblomsodlingen i Sverige sker i dag i väldigt liten skala, förutom i tulpanodlingen, men min känsla är att snittblomsodlingen på friland för självplock ökar.

Alexandra vill odla småskaligt och erbjuda sina kunder en upplevelse. Säsongen för plocket sträcker sig från juli fram tills frosten kommer.
– Jag vill visa lugnet på landet. Hit kan alla komma och varva ner och strosa och plocka sin egen bukett för att sedan binda den.

Sociala medier är något som Sänneryd Trädgård använt sig mycket av i sin marknadsföring.
– Det kostar väldigt mycket att annonsera i vanlig press, så att använda sig av sociala medier har fungerat bra för oss.

Och så pratar folk med varandra om min odling, säger Alexandra. Turistbyrån i Hjo har också varit till stor hjälp, de har lyft fram Sänneryd Trädgård.
– Hjo är duktiga på att lyfta fram oss landsbygdsföretagare och visa vad vi kan erbjuda, säger Alexandra.

FAKTA/LRF Trädgård
LRF Trädgård välkomnar företag som odlar snittblommor och andra prydnadsväxter. De tillvaratar prydnadsväxtodlarnas intressen genom att bevaka näringspolitiska frågor som till exempel växtskydd och forskning och man arbetar också med medlemmarnas företagande. Via LRF Trädgård är prydnadsväxtodlarna engagerade i Blomsterfrämjandet.

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se