Dansandes på foderbordet och gosandes med kalvar när jag var liten. Vandrandes i skog och mark i tonåren samt nu senast som kalvskötare. Det har inte alltid varit uttalat, men allt arbete som pågår bygger på, och andas, hållbarhet. I vissa fall handlar det om den sociala hållbarheten, i de flesta fall om ekonomisk hållbarhet och alltid på något sätt om miljömässig hållbarhet.

Sveriges lantbruk sticker ut. I jämförelse med andra länder ligger vi långt före inom flera olika områden som är viktiga för hållbarheten i ett helhetsperspektiv. Det betyder dock inte att arbetet är klart och att vi kan luta oss tillbaka. Vi måste förlika oss med att arbetet för en bra och förhoppningsvis mer hållbar framtid för oss alla kommer att pågå i många år framöver. Av den anledningen är det viktigare än någonsin att vi diskuterar hållbarhetsfrågor med varandra och andra.

Det finns mycket som kan sätta käppar i hjulet för den enskilda lantbrukaren och branschen i stort när det kommer till att uppnå ett mer hållbart lantbruk. Trots det hoppas och tror jag på viljan som finns bland dagens lantbrukare. Jag tror på de som jobbar hårt för att alla ska få del av de sociala, ekonomiska och miljömässiga fördelarna som ett svenskt lantbruk har inneburit igår, och kommer att innebära idag och imorgon.

Jag tror på er och ser fram emot att få främja hållbart lantbruk tillsammans.

Sandra Wilsson
Samordnare för satsningen ’Främja hållbart lantbruk’ inom Klimat 2030 - Västra Götaland, Sandra.Wilsson@lrf.se