Idag finns det många människor som gärna vill arbeta inom de gröna näringarna och ute på gårdarna finns det också ett arbetskraftsbehov. Behoven ser olika ut med det finns människor som vill komma ut på enklare praktik någon dag i veckan för att komma in i det svenska arbetslivet och lära sig bättre svenska. Men det kan också handla om personer med kunskaper och erfarenheter, utrikesfödda, unga vuxna eller de som blivit av med arbetet på grund av covid-19-pandemin, som är direkt anställningsbara, som vill arbeta inom de gröna näringarna.

Mer info om Nya nätverk hittar du här >>

Lotta Bäckberg är den som praktiskt ordnar möten mellan företagare och förmedlare från arbetsförmedlingen och kommunen

- Vi skapar möten där företagarna får möjlighet att ställa sina frågor i ett öppet forum, och arbetsförmedlarna kan ställa sina frågor till företagarna, det sker inga direkta matchningar under mötet och som företagare förbinder man sig inte till något, säger Lotta.

En som tagit emot praktikanter är Per-Arne Pettersson som är ordförande i Lerums kommungrupp.

- Det gäller att se människan bakom och som företagare våga testa och att inte ge upp om det skulle bli en miss match vid första matchningen. Jag har flera verksamheter så några av de som börjat hos mig på praktik har sedan fått gå vidare till andra delar av min verksamhet, vilket har fungerat bra. De har fått testa på att vara hos mig och jag har fått testa att ha dem hos mig, det är ju viktigt att det fungerar för båda parter säger han.  

LRF erbjuder också stöd till de företagare som väljer att prova att anställa eller ta emot en praktikant.

- Vi erbjuder individuellt stöd i arbetsgivarrollen innan och efter anställningen, säger Lotta. På mötena får deltagarna ställa frågor om saker de funderar på.

- Det kan handla om ersättningsfrågor, men också vad som gäller kring försäkringar och anställningsformer. Hos en del företagare kanske det inte finns behov av en heltidsanställd och funderingar hur man kan lösa det kan också lyftas under mötet. Alla frågor är viktiga, säger Lotta.

Mötena sker alltid i samarbete med kommungrupperna

Kontakta din kommungrupp eller Lotta Bäckberg, 070-
323 39 16 eller lotta.backberg@lrf.se, om du är intresserad av att vara med på ett sånt här möte, så tittar vi på hur vi kan göra i just din kommun.

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se