Anders fick drygt en miljon kr i ersättning av staten men ska stå sina egna rättegångskostnader efter fem års strid. Dock förstås en seger att staten måste ersätta Anders för att länsstyrelsen ändrade reservatsföreskrifterna 2016.

Markägaren Anders Halleröd, aktiv inom LRF, stämde staten 2017 på 2 000 000 kr då han pga reservatsföreskrifter förbjöds att jaga de gäss som åt upp hans bete i Svanvik på Orust. Han nekades sedan att ställa om till energiskog.

Tidigare artikel: Får miljonskadestånd om staten glömmer att svara en gång till >>

- Kammarkollegiet hade bland annat den uppseendeväckande inställningen att energiskog inte utgör pågående markanvändning för jordbruk, trots att detta framgår klart i alla rättskällor som förarbeten till lagar och vägledande domar, säger Lisa Kylenfelt från Ludvig & Co som företrätt Anders.

Staten, som tidigare vitsordat att betala 5 000 kr, gick dock i en stadfäst förlikning tisdagen den 2 mars 2021 vid Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt med på att betala över en miljon kronor till Halleröd. Domen är meddelad i tisdags och slutlig.

- Målen väcker intressanta frågor som hur staten använder skattemedel för att processa frågor som redan är klargjorda, men även frågor om markägares möjligheter till ersättning vid stämning av staten, säger Lisa.

Tidigare nyhet Får miljonskadestånd om staten glömmer att svara en gång till

Anders Halleröd är själv glad och lättad

- Det har varit en lång process, men vi firade med smörgåstårta och Champagne efter att domen fallit.

LRF Västra Götaland är naturligtvis oerhört glada för Anders skull. 

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se