– Det är viktigt att kulturen på landsbygden inte glöms bort, och vi vill uppmuntra till mer kultur, speciellt i tider som dessa. Därför har vi valt att ge stipendiet till fler mottagare i år än vad vi vanligtvis gör, säger Martin Gustavsson som är ansvarig för kulturfrågorna i LRF Västra Götalands regionstyrelse. Årets pristagare är Anders Erlandsson med Musikbutiken i Vara, Hembygdsföreningen i Sotenäsgillet samt Ann och Anders Stenström i Dalum, Ulricehamns kommun. Med sin satsning på Hermans lada i Dalum erbjuder de levande musikunderhållning på landsbygden och ett varierande artistutbud. Coronapandemin har även påverkat Hermans lada och under förra året fick verksamheten ställas om.

– Vi lyckades styra om programmet. Vi hade 20 artister inbokade och i slutändan lyckades vi få till elva konserter. Vi har ju ett maxtak på 150 personer, men med restriktionerna fick vi sänka besökarantalet till 50. Det innebar att det blev tufft ekonomiskt, men för oss var det viktigt att hålla i gång verksamheten och coronaanpassa den, säger Ann. I år väntar Ann och Anders på besked från Folkhälsomyndigheten om antalet besökare, men i väntan på det har de preliminärbokat 12 artister.

Hermans lada ligger på Anders farfars fars gård. Den gamla ladan byggdes 1917 och Anders och Ann lät bygga upp en ny lada i gammal stil på samma plats 2017, då var den gamla ladan i så dåligt skick att den inte gick att använda.

– Jag behövde en plats till min butik där jag säljer mina smycken och egendesignade kläder. I början tänkte vi att vi kunde hyra ut ladan till olika fester, men vi tänkte om och så började vi med små konserter där besökarna kommer nära artisten, säger Ann. Jorden på gården har paret arrenderat ut till bönder i trakten, med målet att hålla markerna öppna. Från Hermans lada erbjuds hemlagad mat som görs på råvaror från lokala producenter i trakten.

– Vi försöker jobba med lokala producenter av mat och dryck och vi har valt att inte servera alkohol på våra konserter, säger Anders.

– Det är viktigt för oss att hela Hermans lada, med gården, våra konserter och maten, löper som en röd tråd genom hela konceptet, säger Ann.

Ann och Anders anlitar lokala ljudtekniker, David Claesson från granngården och Niklas Ekstrand som också han kommer från närområdet. Prissumman på 20 000 kronor kommer Ann och Anders att använda till Anns bokprojekt.

– Jag håller på att färdigställa den bok jag har arbetet med under ett år. Den handlar om vår gemensamma resa under tolv år och uppbyggnaden av en slumrande bortglömd gård där i stället Hermans lada vuxit fram.

Anns syfte med bokens är att uppmuntra till att våga ta sig an stora projekt. – Jag vill inspirera folk att komma och besöka vår vackra plats för en helhetsupplevelse med både konsert och mat, men även att sitta ner för att koppla av en stund med en kopp kaffe i butiken, avslutar Ann.

Här kan du läsa mer om Hermans Lada >> 

Under året kommer vi göra reportage om övriga pristagare

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se