Fältvandringen startade på Karlsfors där nya arrendatorn Peter Lindholm, till vardags ICA-handlare i Timmersdala, berättade lite om vad som hänt på gården senaste året. Nya ägare som gjort om huvudbyggnaden till kontor och startat inredningsbutik i en del av de gamla grisstallen samt konstnärer som håller till i gamla arbetarlängan med försäljning av sina alster. Förvaring av båtar/husvagnar etc i några byggnader samt ställplats för husbil och stor parkering som kan användas av besökarna till Silverfallen, ett av Skövdes mer välkända besöksmål framförallt under våren.

Själva fältvandringen startade med att Peter förevisade sitt konventionella maltkorn som såtts på Karlsfors. Efter sent övertagande av arrendet och inget höstplöjt fick arealen vårplöjas och korn sås. På ett av fälten hängde såmaskinen upp sig och kvävemängden hamnade inte helt där den skulle. Allt eller inget, vilket tydligt syntes i fältet. Dags att spruta mot svamp var en fråga som diskuterades och man kom fram till att det så var.

Därefter förflyttade sig deltagarna någon kilometer hem till Peters egna gård där han nu odlar ekologisk havre och vall samt håller några nyinköpta köttdjur.

Kvällen avslutades med grillning och jordgubbar med glass på gårdens stora altan. Runt 40 deltagare, unga som gamla och en del barn (några familjer i tre generationer) njöt av den fina sommarkvällen och att kunna träffas fysiskt och samtala med varandra.

Särskilt kul är att flera unga startar upp med lantbruk i bygden, vilket känns bra för framtiden.

Ett stort tack till Peter för guidning, grillning och gästfrihet.

Ute i verkligheten
Anna-Lena Holm, LRF Västra Sverige