– Det var väldigt roligt när de ringde. Jag trodde först att någon skämtade med mig, men det var på riktigt, säger Anderz Erlandsson.

Musikbutiken i Vara har tio år på nacken och sedan 2014 finns den hemma på gården i Larv. Under pandemin ville folk sälja sina instrument i brist på spelningar, men då tog Anderz sitt engagemang till en ny nivå.

– Vi ordnade spelningar i ladan och erbjöd musikerna att bestämma och behålla inträdet. Det blev fyra kvällar i fjol med olika musikstilar. På grund av oklarheter om pandemins begränsningar har det hittills i år bara blivit två, men mycket uppskattade, arrangemang.

Anderz jobbar aktivt för att lyfta fram ungdomar med musikintresse.

– Här kan vi med våra låga kostnader erbjuda en scen åt dem och ge dem möjlighet att spela.

Det är en imponerande, ideell verksamhet som pågår vid sidan av butiken.

– Det är så här vi jobbar på landsbygden. Här finns en inneboende kraft och familjen har ett projekt tillsammans. Vi behöver ordna lite faciliteter för gäster och artister och priset räcker långt när en son är snickare och en elektriker, säger Anderz Erlandsson.

Berit Stridh

MOTIVERING

Anderz Erlandsson sprider levande musikglädje och det är viktigt att kulturen på landsbygden inte glöms bort. I år har vi valt att ge pris till fler mottagare än vanligt.

Martin Gustavsson, v ordförande och ansvarig för kulturfrågor i LRF Västra Götaland.

Tidigare har Hermans Lada i Dalum och hembygdsföreningen Sotenäsgillet presenterats.