Eftermiddagen 14:e oktober samlades ett 30-tal personer från olika delar av lantbruksbranschen i Uddetorps ridhus. Det vara Gröna Möten som bjöd in till en maskinvisning av elektrifierade lastare samt en föreläsning av Per Frankelius, forskare från Linköpings universitet.

Tidigare under dagen passade också omkring 40 naturbrukselever på att titta närmare på de elektrifierade maskinerna.

Vi pratade med Björn Roland som modererade under visningen. Syftet med träffen var att kunna visa befintliga alternativ av mindre elektrifierade lastmaskiner för lantbruk och framför allt djurgårdar än de som ofta används idag, berättar han. Vi hoppas även att besökarna fått med sig nya perspektiv och inspiration från Pers föreläsning.   

Maskinvisningen är del av interregprojektet Steg mot ett mer klimatneutralt lantbruk, de har alltså kollegor i både Norge och Danmark. Det är inte bara maskinvisningar som kan vara aktuella i projektet. Här i Sverige ska de också undersöka möjligheterna kring uthyrning av fossilfria arbetsmaskiner till lantbrukare. I Norge har ett uthyrningskoncept redan kommit igång men då inte enbart riktat till lantbrukare. Vi tittar på det men än så länge är det några hinder på vägen, menar Björn.

Nästa maskingvisning planeras till våren. Då är det inte omöjligt att vi tittar närmare på andra fossilfria drivmedel, såsom biogas eller HVO100, säger han.

Vill du veta mer? Då kan du kontakta Björn Roland.

Sandra Wilsson
Samordnare för ”Främja hållbart lantbruk” inom Klimat 2030 - Västra Götaland, sandra.wilsson@lrf.se