Några inslag från genomföra årsmöten kan ni läsa om här.

Sammanslagning Tidaholm och Hökensås LRF-avdelningar

”Nu får vi börja med anmälan, det kanske dôônar in fôlk!”. Ja så lät en av kommentarerna när sammanslagningen av Tidaholms och Hökensås LRF-avdelningar var klubbad. I Klämmesbo bygdegård kom de båda avdelningarna fram till att ett sammangående är rätt väg framåt!

När verksamhetsberättelsen kom på tal väcktes frågan; ”Hur är det med flyghavren?” Mötets mening var att den växte dåligt precis som allt annat 2021, men plocka! Flera flyghavreansvariga utsågs. Även andra svåra ogräs diskuterades, renkavle kanske är ännu värre problem!

Efter årsmötena var det dags för aktualiteter på skogsfronten. Undertecknad Per Carlsson berättade om vad LRF gör.

Tidaholm, personligt, glatt å gemytligt. Precis som det ska vara! Tage i Röret skrev så pennan glödde och Stig i Fröjered svingade på i rask takt. Jan i Uddestorp såg glatt till att alla fick smörgåstårta och kaffe!

Per Carlsson
Verksamhetsutvecklare LRF Västra Sverige, per.carlsson@lrf.se

Karlsborgs LRF

Välbesökt med över 30 medlemmar och tema vilt & skog. Länsstyrelsen redogjorde om de "nya" vargarna i området. Per Carlsson om skog och jag HåPe om vilt i allmänhet. Det är bra att vara två och kunna växeldra ibland.

När vi kom till verksamhetsberättelsen om vad som hade gjorts under året med t ex över 6 000 besökare i fästningen där LRF var aktiva kunde jag inte annat än kommentera med att jag var avundsjuk på en så aktiv avdelning/kommungrupp det var som pandemin inte varit i Karlsborg …

Håkan ”HåPe” Persson
Styrelseledamot LRF Västra Götaland och kommungruppsordförande Töreboda, hakan.persson@lrf.se

Årets LRF-avdelning i Sverige 2021

Orust LRF hade på tisdagskvällen årsmöte och fick bland annat information om LRFs medlemsrabatter av Camilla och Markus från LRF Medlemsservice i Karlstad.

Diskuterade kommunens arbete med ny översiktsplan utifrån jord- och skogsbrukets perspektiv och avdelningens kommande medlemsaktiviteter samtidigt som alla 60 medlemmar som deltog njöt av kalops och potatis från Ulrika på Sörbo gård vägg i vägg.

Ordförande Per Carlssons motion om att LRF måste satsa mer på genomslag för lantbruket i klassrummet även på högstadiet antogs.

Robert Larsson
Regionchef och medlem i avdelningen, robert.larsson@lrf.se

Skephult-Kinnarumma, Sexdrega och Roasjö-Redslareds LRF-avdelningar

Tre lokalavdelningar samlades i Roasjö bygdegård. Omkring 30 medlemmar. Undertecknad Martin Gustavsson pratade om EUs taxonomiförordning, skogsdebatten, skogspropositionen, och dikeskampanjen.

Jätteroligt att träffa medlemmar!

Martin Gustavsson
Vice ordförande LRF Västra Götaland, martin.gustavsson@lrf.se

Åmåls LRF

Omkring 35 närvarande, några enkom för det var vildsvin som tema. När jag HåPe frågade hur många som hade skriftliga jaktarrenden så var det ingen! Hade förmånen att hålla dialog och föredrag i över en timme lagom till kaffet med varmkorven. Intressant var att deras viltansvarige hade jobbat på SJF innan han började inventera älg och kronhjort via helikopter över hela Sverige. Det gav spänst i det hela så man fick skärpa till sig.

Årsmötet ganska lugnt, tre motioner lär komma från avdelningen. Sedan brann det till en del på övriga frågor om strandskyddet. De hade fått svar från Länsstyrelsen om just "småvatten". De konstaterade med vår Länsstyrelses vetorätt och attityd lär inte Åmåls kommun ha någon nytta av den nya överenskommelsen. Motion lär komma av det också.

Håkan ”HåPe” Persson
Styrelseledamot LRF Västra Götaland, hakan.persson@lrf.se

Od-Alboga LRF-avdelning

”Kokkaffe, bullens å tôrra havreflarn på en lördagsförmiddag!” Ja så lät det när punkten verksamhetsplanering behandlades i Od-Albogas lokalavdelning. En av alla aktiviteter som planeras är en förmiddag med fokus på skogsröjning, och då behövs något smarrigt tilltugg!

Avdelningen är på hugget med att värva nya medlemmar. 4-5 % nya medlemmar under senaste verksamhetsåret och takten ser ut att fortsätta. Hela styrelsen var involverad i en värvarkväll häromleden.

Tillsammans får vi landet att växa! Mysfaktorn var på topp i Albogas gamla skola! Marie-Louise Andersson och Lillemor Ljungberg skötte presidiet med bravur!

Per Carlsson
Verksamhetsutvecklare LRF Västra Sverige, per.carlsson@lrf.se

Svenljungaortens LRF-avdelning

Ordföranden konstaterade i sitt inledningsanförande att det är en ålderstigen medlemsskara i avdelningen, av de ca 80 medlemmarna så är 4 över 90 år och runt 10 under femtio. Finns möjligheten kvar till nästa år så kommer nog lokalavdelningen göras stadgefri.

För utom att undertecknad Björn Larsson talade vid årsmötet så kikade vi på en film som hembygdsföreningen gjort om allt från att driva virke med häst till att kärna smör.

Björn Larsson
Styrelseledamot LRF Västra Götaland, bjorn.larsson@lrf.se