En positiv manifestation som visar på möjligheterna var målet. LRF Västra Sverige ville visa att jord- och skogsbruk ska vara en del av lösningen, med ökad matproduktion, utveckling av landsbygden, fler meningsfulla jobb, ökad kolinlagring och miljövänliga material från skogen.

- Idéen till en manifestation kom i höstas på en folkrörelsekonferens i Skara. Det är ju synd och skam att vi inte har någon landsbygdsminister, säger Adam Gruvaeus, regionstyrelsen Västra Götaland.

- Jag kom på att S-kongressen kunde vara ett lämpligt tillfälle att agera. Tyvärr tog det lång tid att få polistillståndet så det blev med väl kort varsel. Tillståndet kom bara några dagar tidigare men trots det slöt ett 20-tal medlemmar upp.

Det blev en positiv tillställning med goa diskussioner och nöjda deltagare. Förbipasserande gjorde tummarna upp när de såg budskapen.

- Rent spontant blev jag väldigt imponerad av S-kvinnan Blerta Hoti, oppositionsråd i Göteborg, som kom fram till oss och var så intresserad. Det blev en fin diskussion, säger Lars Svensson från LRF Falkenberg.

Adam Gruvaeus är också nöjd, men visst är skillnaden stor mot före pandemin.

- LRF brukade vara med inne i foajén vid partikongresser, med helt andra möjligheter att knyta kontakter och vara med och påverka.

- Vi får se den här manifestationen som en liten förövning inför valåret, säger Tomas Eriksson, Essunga, som minns dieseldemonstrationen för några år sedan som något av det bästa han varit med om.

- Ja nästa gång får vi vara på tidigt med att få tillstånd och kunna gå ut tidigare till medlemmarna, instämmer Adam Gruvaeus.

Berit Stridh
LRF Västra Sverige, stridhberit@gmail.com

Mer läsning:

Artikel Jordbruksaktuellt - ”Jag brukar säga att det är enklare att träffa Julia Roberts än att träffa en socialdemokratisk riksdagsledamot från Göteborg” >>