LRF Ungdomen i Jönköpings län arrangerar många roliga och intressanta aktiviteter. Det kan vara allt från utbildningar, studiebesök och temadagar till mer lättsamma aktiviteter som bowling och pubkvällar. Som medlem får du träffa andra ungdomar med samma intressen som du. Aktiviteterna som anordnas är för alla åldrar. Stor som liten är alltid välkomna på våra aktiviteter!

LRF Ungdomen i Jönköpings län styrelse:

Styrelsen 2023 består av:

Evelina Gustafsson, Ordförande, Fredrik Karlsson, Jenny Andersson, Hilda Ingvarsson, Gustav Nordek, Albert Aspegren, Emanuel Olofsgård, Elin Henning och Kajsa Ståhlberg.

Kontaktupptifter till ledamöterna finns längre ner på sidan.

Hänt under 2022:

Utdelning av priser på Regionstämman:LRF Jönköpings läns regionstämma den 15 mars 2022 delade vi ut priser till Årets Arbetsgivare, Emanuel Eriksson, Broaryd, samt det nyinstiftade priset Årets Unga förtroendevalda, som gick till Emma Hartelius, Mullsjö kommungrupp. Ordförande Evelina Gustafsson berättade också om verksamhetsplanen för året.

Presentationsvecka på Facebook: I början av året startade vi igång på vår Facebook-sida med traditionsenliga presentationsveckor av oss i styrelsen. In och följs oss där, och se mer av vad vilka vi i styrelsen är!

Regionala konferensen & LRF Ungdomens riksstämma: Vi i Jönköping var i år värdar för Ungdomens Sydkonferens, där representanter från ungdomsstyrelserna i Sydost, Halland och Skåne deltog för att förbereda inför riksstämman. Vi fick också vara med om ett väldigt uppskattat digitalt studiebesök på Ingelsbo lantbruk! Till riksstämman som anordnades den 2 mars hade vi från Jönköping med två motioner. ”Öka intresset att återuppta förlorad odlingsmark”: beslutades att i motionens anda skicka en motion till LRFs riksförbundsstämma. ”Förenkla utomgårds generationsskiften”: beslutades att med bifall till motionens intentioner uppdra åt LRF Ungdomens riksstyrelse att se över var de huvudsakliga utmaningarna med generationsskiften grundar sig i och därefter undersöka vad som är de effektivaste lösningarna på problemet.

Årets Premielevstidpendium delades ut till Jenny Andersson, Stora Segerstad Naturbrukscentrum:
Ur motiveringen: ”Jenny har under sin gymnasietid visat stort engagemang för frågor som rör de gröna näringarna och deras intresseorganisationer. Hon visar stor framåtanda, är mån om sina kamrater och räds inte att ta på sig ledarroll i olika sammanhang.”

Årets nyföretagarstipendium delades ut till Albert Aspegren, Tenhults Naturbruksgymnasium, stipendium från Nyföretagarcentrum.

Aktiviteter vi gjort under året:

  • Kvällsåkning och Afterski i Valbacken: Ett bra gäng på ungefär 25 st träffades och åkte skidor, åt hamburgare och umgicks i värmestugan i Valbacken Alpin i Ingatorp.
  • Studiebesök på lammgård : En härlig dag blev det när vi bjöd in till studiebesök på Olstorp Ekenäs Gård i Ydre, där de har lammproduktion med 600 tackor. KLS bjöd på hamburgare. Därefter åkte vi in till Tranås och avslutade kvällen med bowling. 
  • Träffar på naturbruksgymnasierna: I våras arrangerade vi två träffar på Stora Segerstad och Tenhults naturbruksgymnasium. Temat för dem båda var ägarskifte; vad som kan vara bra att tänka på när man vill ägarskifta och hur man förbereder sig för mötet med banken. Med och talade på kvällen var Hushållningssällskapet och SEB. Två givande möten, med många bra diskussioner och frågor som ställdes.  
  • Heldag med aktiviteter på Landsbygdens Sommarmöte: Tillsammans med regionen LRF Jönköpings län fanns vi med på Landsbygdens Sommarmöte. I år arrangerades mässan, som dessutom hade 50-års jubileum, på Adelövs Gård. I vår LRF-monter fanns vi från Ungdomen med och pratade med besökare, delade ut svenska äpplen, godis och höll i tävlingar. Efter mässan kördes ”After-sommarmöte” medan åskan rullade in över Adelöv, som tur var kunde vi vara inomhus och umgås, tävla i musikquiz och äta grillad korv. 
  • Gårdsrunda och Redig-mat skördefest: Helgen den 17-18 september fanns vi från Ungdomen att träffa på två av gårdarna; Torsjö och Adelövs Gård. Hela helgen höll gårdar och gårdsbutiker runt om i hela Småland och Blekinge öppna för besökare. Och den 24 september tillsammans med Vetlanda kommungrupp på Redig Mat Skördefesten. Vi höll i barnaktiviteter bland annat så ett frö. 
  • Studiebesöksresa till Gammalstorps Gård, Vikingstad 8/10. På Gammalstorps Gård mjölkas ca 700 kor. Gården drivs av Anders och Frida Birgersson med ca 15 anställda. Växtodlingen består av ca 1000 ha, mycket vall odlas till foder, men även vete, korn och havre odlas.  

  • 21/10 After Elmia, Jönköping. Välkommen till en trivsam kväll med eftersnack från mässan, bowling och god mat!  

  • 24/10 Motionskväll med pizzabak & studiebesök, Ödestugu. Denna kväll gavs stöd kring motionsskrivande. Vi startade med studiebesök hos familjen Eskilson i Ödestugu och sedan bakade vi pizza tillsammans. 

  • 19/11 Årsmöte med julbord, Bratteborg. Traditionen med julbord fortsatte, omkring 50 personer var med denna juliga kväll i snöyran. Fyra motioner behandlades. 

  • Vi har också tipsat om andra aktörers evenemang i vårt närområde som vi samarbetar med i olika former. Bland annat LRF Ungdomen Sydosts studiebesök på Rummelrums Gård i Gamleby, Hushållningssällskapets träff Ägarskifte – räkna med skogen för nästa generation och Lantmännens ungdomsresa till Västergötland.

Kontakta oss!

Du kan nå alla i LRF Ungdomens styrelse på denna e-postadress: jonkoping.ungd.styrelse@lrf.se. Vi finns också på facebook där vi skriver om kommande aktiviteter och om livet på landet. Klicka här för att komma till vår facebook-sida och glöm inte att "Gilla"!

Evelina Gustafsson
Ordförande
076-775 46 24
evegus2000@icloud.com

Fredrik Karlsson
Ledamot

0730-316169
fredrik.sodraholma@hotmail.com

Jenny Andersson
Ledamot
070-9496713
ja.stockaback@gmail.com

Hilda Ingvarsson
Ledamot
073-5377184
hilda_ingvarsson@hotmail.com

Gustav Nordek
Ledamot
070-6270572
gustav.nordek@hotmail.se

Albert Aspegren

Elin Henning

Emanuel Olofsgård

Kajsa Ståhlberg

 

Valberedning

Emma Hallberg, sammankallande
emmahallberg96@hotmail.com

Henrik Andersson
henrik_bonne@hotmail.com

Linnea Ludvigsson
linnea1998.l@hotmail.se

Axel Hilding

 

Mer från oss:

Läs mer om verksamhetsåret 2021 och träffa styrelserepresentanterna i denna artikel!

"Det finns en grön framtid för oss unga!" skrev Evelina Gustafsson, ordförande i LRF Ungdomen Jönköpings län i krönikan i Land Lantbruk i november.