Agronods ägare minskar inflytandet för stärkt konkurrens

Ägarna till Agronod, där LRF ingår, har beslutat minska sitt inflytande över bolaget. Därmed stärks fortsatt konkurrensneutralitet och ägarbolaget drar därmed tillbaka sin anmälan till konkurrensverket om företagskoncentration.

Agronods ägarbolag lämnade i juni 2024 själva in en anmälan om företagskoncentration till Konkurrensverket. 

Ägarna till Agronod har nu beslutat att, för säkerställa fortsatt och långsiktig konkurrensneutralitet, minskat till inflytande över bolaget. Detta sker efter samtal med Konkurrensverket under hösten. Därmed förstärks en fortsatt konkurrensneutralitet – en grundprincip för Agronod sedan starten och ägarbolaget drar därmed tillbaka sin anmälan om företagskoncentration.  

Erik Pihlo, avdelningschef Finans & affärsutveckling, besvarar här några frågor utifrån LRF:s perspektiv som en av sex delägare i Agronod.  

Varför är det viktigt för LRF att vara ägare av Agronod? 

– Syftet med Agronod är dels att öka lantbrukarens egna inflytande över den data som gården genererar och dels att förenkla administrationen på gården genom att lantbrukaren ges möjlighet att dela med sig av data som redan finns sammanställd. På sikt finns en potential att lantbrukaren också ska kunna nyttja sin egna data när den finns lagrad på ett sätt som möjliggör analys. 

Vad är styrkan med Agronod? 

– En styrka med Agronod är att den är skapad med syfte att gagna den enskilda lantbrukaren och stärka konkurrenskraften för det svenska lantbruket. Den är också skapad för att kunna nyttjas av alla aktörer inom vår näring på ett konkurrensneutralt sätt.  

Personligen tror jag att det största värdet fortsatt återstår att upptäcka när lantbrukaren i framtiden kan ta del av slutsatser baserad på analys av sin data. Det är därför det är så viktigt att det är lantbrukaren som äger sin data. 

Vilka är de vanligaste missförstånden angående Agronod ? 

Jag har de senaste dagarna läst massor, men ett vanligt missförstånd är att ägarna skulle kunna ta del av den data som lagras på plattformen - detta är helt fel. Lantbrukaren väljer vem som får ta del av vilken data och ägarna har inte tillgång till data på plattformen. En annan är att ägarna får bättre kommersiella villkor än andra kunder - detta är också helt fel. Alla kunder har samma kommersiella förutsättningar. 

Att Jordbruksverket beviljat medel för uppbyggnaden av denna plattform ses som att man har gynnat ägarbolagen. Men ägarbolagen har också gått in med egna betydande resurser och har fortsatt ett ekonomiskt åtagande för att finansiera Agronod framåt.   

Varför kan man vara trygg med att dela sina uppgifter i Agronods plattform? 

– Det är sunt att förhålla sig skeptisk till all form av datadelning om man inte vet hur den lagras och delas. I detta fall har ett antal kända och bondeägda företag tagit ansvar för att lantbrukarens data ska hanteras på ett säkert sätt och i enlighet med lantbrukarens medgivande. Jag har svårt att se en plattform där man kan vara tryggare. 

Läs mer på Agronods webbplats.