AI förbättrar användarupplevelsen på lrf.se
2025-07-01

Vår webb lrf.se får två AI-baserade funktioner, dels förstärkt navigation som ger en mer personaliserad och tillgänglig användarupplevelse och uppläsning av text gör att det blir enklare för alla, och särskilt personer med synnedsättning eller lässvårigheter, att tillgängliggöra sig informationen.
Sedan en tid tillbaka finns en AI-motor ”under huven” på lrf.se. Genom användning av algoritmer och maskininlärningsteknik kan vår webbplats nu förutse och presentera ett innehåll som är det mest troliga att tilltala varje enskild besökare. Personaliseringen sker helt automatiskt, dygnet runt genom att analysera besökares beteende utifrån flera parametrar såsom till exempel geografisk plats, tidpunkt på dagen och enhetstyp.
– Genom att erbjuda personligt anpassat innehåll kan lrf.se locka besökarnas intresse på ett bättre sätt och öka den tid man stannar på sidan. En webbplats som erbjuder ett mer relevant och användbart innehåll bygger starkare relationer med sina besökare, vilket leder till ökad lojalitet, säger Ylva Wolgast, webbredaktör.
– Vi har höga ambitioner för att lrf.se ska vara en webbplats där det är lätt att hitta den information man letar efter. Samtidigt vet vi att vi har en stor sajt med mycket information till många olika målgrupper och det gör att det kan vara utmaningar med att hitta det man letar efter som besökare. Att använda AI-tekniken för att underlätta för besökarna är ett logiskt steg i vårt ständigt pågående förbättringsarbete, säger Johan Tufvesson, chef digitala kanaler.
För LRF är personlig integritet viktigt vid utvecklandet av digitala lösningar och funktionen baseras på en analys av gemensamma användarbeteenden, inte utifrån en enskild persons data. Vi sparar inte IP-nummer eller har andra sätt att identifiera besökare utan tekniken bygger på en total anonymisering av användardata.
– Det är väl beprövad teknik som utvecklad för att fungera med att hantera känsliga data. Vi är trygga med att det här en tjänst som är kompatibel med till exempel GDPR och höga etiska krav, säger Ola Ekstrand, verksamhetsutvecklare webb.
Webben får tillgänglighetsfunktionen text till tal
Vi lanserar också en funktion som gör det möjligt för besökare att få texten på sidan uppläst. Det gör lrf.se, mer tillgänglig för alla användare, inklusive personer med synnedsättning eller lässvårigheter. Text till tal (TTS ) är en funktion som ger fler människor möjlighet att få tillgång till digitalt innehåll. Funktionen gör det möjligt för användare att lyssna på texten istället för att läsa, vilket kan vara praktiskt i många situationer.
– Även vad tillgänglighet är våra ambitioner för lrf.se höga och i en analys genomförd med testverktyg för att utvärdera och mäta bland annat tillgänglighet på webbplatser får lrf.se 100 poäng av 100 möjliga, det är vi stolta över, säger Johan Tufvesson.
Text till tal-funktionen har integrerats på nyhets- och faktasidor på webbplatsen och är lätt att använda genom att klicka på en ikon som aktiverar uppläsningen (se bild). Texten läses upp av en AI-röst och samtidigt markeras texten så att läsaren enkelt kan följa med. Vissa sidor eller avdelningar kan av praktiska skäl inte tillgängliggöras på samma sätt, till exempel kampanjsidor samt formulär och självservicetjänster.
Har du frågor eller funderingar kring funktionen?
Kontakta Johan Tufvesson
johan.tufvesson@lrf.se
Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk
LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.