Anna Karin Hatt överlämnade gåva till Kungen i samband med firandet av hans 50 år på tronen

representanter för svenskt näringsliv uppvaktar Kungen
Kungaparet tillsammans med representanter för svenskt näringsliv och scouterna som genomfört en insamling till Stiftelsen Ungt ledarskap. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna.

I år firar H.M. Kung Carl XVI Gustaf 50 år som Sveriges statschef. I samband med jubileet har han uttryckt en önskan om donationer till Konungens stiftelse Ungt Ledarskap vilket LRF vill vara med och bidrar till.

Hallå där Anna Karin Hatt! Igår var du på slottet och lämnade över en gåva till Kungen i och med hans 50-årsjubileum på tronen.

Berätta, varför var du där?  

- Igår fick jag som representant för det gröna näringslivet tillsammans med Svenskt Näringsliv och representanter från Företagarna och Stockholms Handelskammare överlämna en gemensam gåva till Kungen.

Vad var det för gåva ni överlämnade?

- Kungen har uttryckt en önskan om donationer till Konungens stiftelse Ungt Ledarskap i samband med hans 50-årsjubileum och det är något som bl.a. vi från LRF har varit en samlande kraft för. Vi har initierat en gemensam donation från hela det gröna näringslivet. 

Vad har du för förhoppningar att vår gåva ska leda till för svenskt näringsliv?  

- Sverige behöver fler ledare och fler unga ledare som med mod, omtanke och handlingskraft vill ta sig an ledarskapets utmaningar. Vår förhoppning är förstås att vår donation till stiftelsen ska kunna stötta fler unga ledare, framför allt inom det gröna näringarna. Att vi finns med i dessa sammanhang är så klart även viktigt för att visa vår uppskattning för Kungens helhjärtade och mångåriga engagemang för det gröna näringslivet.

Kungen är ju själv lantbrukare, fick ni prata om läget för de gröna näringarna?

- Vi hann kort prata om de utmaningar som 2023 har inneburit för hela det svenska lantbruket. Det är ju något som han själv är drabbad av då han driver ett lantbruk och som sagt har ett stort engagemang i dessa frågor. 

Läs mer om gåvan på Svenskt näringslivs webbplats.