Åsa Odell lämnar riksförbundsstyrelsen efter tretton år

Åsa Odell
Åsa Odell

Åsa Odell har meddelat valberedningen att hon inte ställer upp för omval till riksförbundsstyrelsen. Åsa har varit ledamot i tretton år och de senaste 9 åren också varit vice ordförande i LRF.

- Jag har varit engagerad i LRF i trettiotre år. Jag började min bana i LRF Ungdomen och avslutar mitt långa engagemang som vice ordförande. Det har varit en spännande och händelserik resa, där jag fått förtroende att göra många olika saker och framför allt fått förmånen att representera LRFs medlemmar i många olika sammanhang. Efter tre decennier med olika uppdrag inom LRF är det dags att göra något annat och släppa fram nya krafter, säger Åsa Odell

Du har haft många olika förtroendeuppdrag vilka har betytt extra mycket för dig?

Jag skulle säga att alla uppdrag genom åren har betytt mycket för mig och framför allt att ha medlemmarna förtroende i ryggen oavsett uppdrag. Att få förtroendet att vara vice ordförande har betytt mycket för mig, det har varit utmanande, roligt och meningsfullt. Mitt första engagemang var i LRF Ungdomen. En bättre skola kan man inte önska sig i allt från att lära sig föreningsteknik, politisk påverkan och bygga nätverk.  Min tid som regionordförande i LRF Skåne är också ett uppdrag som jag värdesatt mycket.

Vad är du extra stolt över att du bidragit med?

Det är andra som ska bedöma om vad jag bidragit med. Men det är klart att jag är stolt över att ha varit med och bildat ursprungsmärkningen, Från Sverige, som LRF äger tillsammans med Livsmedelsföretagen och svensk dagligvaruhandel, och där jag idag är ordförande. Under min tid i Riksförbundsstyrelsen har utvecklingen vänt för svensk köttproduktion, och svenskt kött har ökat sina marknadsandelar i Sverige. Bakom det ligger ett medvetet arbete, märkning med svenskt kött, samarbete med handeln där råvaran bytts ut från importerad till svensk, knorrdebatten inför EU-valet 2014, och arbetet med konkreta handlingsplaner, ett brett samarbete mellan branschen, handeln, politiker och myndigheter. Jag känner stolthet över den fina djuromsorg som vi har i Sverige, att vi använder minst antibiotika i EU, och har ett av världens mest hållbara jordbruk. Det är roligt att se hur det idag är en självklarhet att handla svenskt. Det är extra viktigt att hålla i detta i dessa inflationstider.

Vad händer nu?

- ​​​​​​​Jag är precis nyvald som ordförande för Länsförsäkringar i Skåne. Så jag fortsätter mitt engagemang men nu i en annan viktig bransch. Jag kommer att fortsätta som ordförande i Svenskmärkning AB. Vi kommer att fortsätta driva vårt lantbruk, och jag hoppas kunna vara lite mer delaktig, när jag framöver kan vara mer hemma. Jag kommer att följa LRFs viktiga och fina arbete fast nu som en vanlig medlem. Det ser jag fram emot.​​​​​​​

Åsas uppdrag

  • LRFs förbundsstyrelse, styrelseledamot 2010, vice ordförande 2014
  • LRF Kött, ordförande 2014-
  • LRF Skåne, ordförande 2005-2011
  • LRF Ungdom, styrelseledamot och vice ordförande 1989-1998
  • Cogeca, europeisk bondeorganisation, medlem i presidium 2015-2019
  • Svenskmärkning AB, styrelseledamot 2015-, ordförande 2021-
  • Swedish Meats, styrelseledamot 2003-2006