Även regeringen ser att vargstammen behöver minska

Regeringen har meddelat att man vill att vargstammen ska minska och går därmed riksdagen till mötes efter tillkännagivandet om ett lägsta antal mellan 170 och 270 vargar, med siktet inställt på det nedre spannet om 170 individer. Ett bra besked, tycker LRF.

Den nuvarande vargpopulationen är över 400 individer och det är för många, det är både landsbygdsministern och LRF eniga om.

– Det är välkommet besked. Vi har ju sagt mer än en gång att vargstammen har ökat alltför mycket, säger Anders Wetterin, LRFs expert på viltfrågor.

Inte hållbart

LRF ser att antalet vargar inte kan fortsätta att öka, som det gör nu. Trycket på tamboskapen och de djurhållande bönderna är stort, både psykiskt och ekonomiskt. Många får- och lammuppfödare lägger helt enkelt ner på grund av vargangrepp.

LRFs förbundsordförande Palle Borgström var positiv till regeringens besked och sa till TT att:

– Det är bra att landsbygdsministern visar handlingskraft. Vargstammen består i dag av många fler djur än vad Naturvårdsverket beslutat som lägsta nivå. Antalet vargangrepp har ökat kraftigt sedan 2018 och drabbar jordbrukare över hela landet. Den nuvarande situationen är helt enkelt inte hållbar.