Bergfors Lantbruk i Edsåker Årets nötköttsföretag i Västernorrland

Bergfors Lantbruk i Edsåker har av LRF Västernorrland utsetts till Årets nötköttsföretag 2022. På gården finns drygt 100 mjölkkor och 130 ungdjur.

Lantbruket ägs av bröderna Nils, Lars och Åke Bergfors, och är deras föräldragård, som de tog över 1990.
– Då var ladugården precis nybyggd, och senare har vi köpt till en del mark, byggt en spannmålstork med fliseldning och utökat lagringsvolymen för spannmål till 800 ton, berättar Nils Bergfors, som tillsammans med Lars sköter driften av gården.

Tema kalvhälsa
Utmärkelsen Årets nötköttsföretag i Västernorrland är en nominering till det nationella priset Årets nötsköttsföretag som delas ut av LRF Kött i samråd med Sveriges Nötköttsproducenter. I år är temat kalvhälsa, och LRF Västernorrland menar att Bergfors Lantbruk kvalar in bra på de uppställda kriterierna. ”Med ett väl genomtänkt och utvecklat system för kalvuppfödningen har man skapat en mycket fin och representativ gård”, sägs i motiveringen.

Max sex kalvar tillsammans
Kalvarna börjar sina liv nära sina mödrar och får på så sätt i sig den viktiga råmjölken på ett naturligt sätt som är bra både för kon och kalven. Efter en till två dygn flyttas kalven till ensambox där den får vara så länge som möjligt för att bygga ett gott immunförsvar och växa till sig innan den flyttar till gemensambox. Med ett tak på max 6 kalvar tillsammans tycker Nils Bergfors att man får till bra hantering för utfodring och rengöring som också blir en bra arbetsmiljö för människorna. På gården är man mycket noggrann med hygienen och rengöringen vid djuren och speciellt hos kalvarna. Kalvboxar och utfodringsutrustning rengörs både grundligt och regelbundet för att undvika diarré och andra sjukdomsutbrott.

Vill utveckla gården
Lantbruket är inte en renodlad nötköttsproducent, utan har ju även mjölkproduktion. Så därför förvånade det Nils Bergfors när det stod klart att de får utmärkelsen Årets nötköttsföretag i Västernorrland.
– Men det är också roligt förstås, säger han. Det finns planer på att fortsätta utveckla gården. På önskelistan står bland annat att bygga om ungdjursstallet, bygga ett nytt stall för kvigor och installera två mjölkrobotar.