Bondens andel av matkronan i mediefokus

Med de kraftigt ökade matpriserna hamnar nu också frågan om fördelningen av matkronan i mediernas strålkastarljus. Bondens 9 öre ligger i botten – när handeln, industrin, import och staten fått sitt – en andel som också motsvarar en halvering sedan 1995 på grund av ökad import.

Att lantbrukarnas andel på endast 9 öre per matkrona ligger på samma nivå sedan 2015 uppmärksammas nu av flera medier, bland annat Dagens Nyheter, som också tar upp frågan om Sveriges självförsörjningsgrad.  

Begreppet Matkronan är myntat av LRF och belyser med uträkningar hur mycket av en krona i svensk dagligvaruhandel som tillfaller bonden. Lantbrukarens 9 öre kan jämföras med den andel på 34 öre som tillfaller handeln, och de 26 öre som tillfaller industrin. Också staten tjänar mer än bonden, då momsen motsvarar 11 öre per krona.

Import har halverat bondens andel

Rapporten Matkronan – vem får vad tittar också på fördelningen över tid. Nivån på 9 öre är en halvering av bondens andel sedan 1995 då LRFs beräkningar började, eftersom importen ökat kraftigt under samma period. I början av 1990-talet motsvarade importen runt 25 procent, idag är den 50 procent, vilket naturligt påverkar hur mycket den svenska bonden får.

Rapporten visar också att fördelningen ser olika ut för olika svenskproducerade varor och enskilda livsmedel med olika förädlingsprocess, såsom bröd, ägg och nötkött. Vidare belyser uträkningen att en ökad inhemsk produktion ger god effekt på bondens andel: Med endast svensk råvara blir bondens andel av matkronan istället 19 öre.

"Välj svenskt för att gynna bönderna"

Sophie Lind, enhetschef för strategi och analys på LRF, säger till Dagens Nyheter att hon önskar att andelen som går till bönderna var den dubbla, och påpekar vidare att konsumenterna kan välja svenskt för att gynna bönderna:

Sophie Lind, LRFs enhetschef för strategi och analys. 

– Ju mer svenskt vi väljer desto större andel kommer gå till bonden av den svenska matkassen, säger hon och fortsätter:
– Vi har nu en situation där kostnaderna ökar för alla. Hushållen får mindre pengar att röra sig med. Det kan kännas lockande att välja utländska alternativ men det kan vara bra att ha i bakhuvudet att den livsmedelsproduktion vi har i fredstid är också den vi har i kristid.

LRFs rapport Matkronan – vem får vad (2021) finns här

Artikeln Så mycket får bönderna för varje krona i butik, Dagens Nyheter (29 augusti 2022)