Bra diskussioner med många konsumenter på Berga familjedagar

Varje år arrangeras Berga familjedagar på Berga Naturbruksgymnasium i Västerhaninge söder om Stockholm. I år ägde de rum 4-5 juni och LRF Mälardalen var som vanligt på plats.

Hallå där Birgitta Carlsson, du bemannade LRF Mälardalens monter tillsammans med andra LRF:are under Berga familjedagar, vad är det för någonting?

Det är Berga naturbruksgymnasium i Västerhaninge söder om Stockholm som varje år arrangerar dessa dagar för att fler ska få upp ögonen för de gröna näringarna. Det bjuds på åkturer med häst och vagn, ko-safari och riduppvisningar och man kan handla lokala produkter direkt från producent. Det är en riktig folkfest som lockar upp till 15 000 besökare!

Varför är LRF Mälardalen med där?
För att möta konsumenter och samtala kring hållbarhet och vikten av att välja svenska råvaror. Det är ett jättebra tillfälle att lyfta de gröna näringarna för många stadsbor som annars inte har kontakt med lantbruket.

Hur var det?
Det var två soliga dagar och väldigt många besökare som var nyfikna på oss och ville komma fram och prata.

Vad kunde besökarna göra i vår monter?
De kunde samtala med oss förtroendevalda och alltså träffa en riktig bonde! Bara det kan vara en upplevelse för många storstadsbor. Man kunde också gå tipspromenad, gissa på bilder vilka de fyra sädeslagen var, rita och pyssla med Bonden i skolan-tema och få information om Från Sverige-märkningen. Det fanns mycket att göra som öppnade för olika samtalsämnen.

Hur var intresset från besökarna?
Det var stort och det blev bra diskussioner om hur ett jordbruk fungerar och vad som produceras. Där hjälpte tipspromenaden och bilderna på de olika sädeslagen till. Den stora äppelmaskoten blev ett dragplåster och samtalsämne!